Σάββατο, Μαΐου 15, 2010

ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ...

Πολιτικές πρωτοβουλίες μείζονος σημασίας αναλαμβάνει σύντομα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη μέχρι σήμερα μονοθεματικού χαρακτήρα λειτουργία της, που είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, εντάσσεται η ανασύνθεση της κυβέρνησης ώστε το κυβερνητικό σχήμα με την εμπειρία των 7 μηνών διαχείρισης να φρεσκαριστεί, να γίνει πιο ευέλικτο και να αποκτήσει αποτελεσματικότητα. «Ο Πρωθυπουργός δείχνει να έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του», ανέφερε στα «ΝΕΑ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αποφεύγοντας συστηματικά να εξηγήσει αν οι αποφάσεις αυτές αφορούν μόνο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Κατά τον ίδιο υπουργό, ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται «πιο ήρεμος, και αποφασιστικός», ύστερα προφανώς από μια μακρά περίοδο έντασης μέχρι να επιτευχθεί λύση στο «ελληνικό πρόβλημα» σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας.

Οι πληροφορίες, που είναι πάντως αρκετά φειδωλές ως προς την ανασύνθεση της κυβέρνησης, δίνουν διπλή διάσταση στο εγχείρημα του Πρωθυπουργού:
εκτός της κλασικής αλλαγής υπουργών σε συγκεκριμένα τμήματα του κυβερνητικού σχήματος, που αποδεδειγμένα πλέον υπολειτουργούν ή είναι αναποτελεσματικά, αναδιάρθρωση του Υπουργικού Συμβουλίου με νέες συνενώσεις υπουργείων ώστε το κυβερνητικό σχήμα να γίνει αφενός αποτελεσματικότερο και αφετέρου πιο ολιγομελές.
Συγχώνευση. Ειδικά για την αναδιάρθρωση, αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς, όπως αναφέρουν διάφορες εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός, «ήταν λάθος ο διαχωρισμός τους, και πρέπει να επανενωθούν κάτω από έναν υπουργό».
Εξηγούν δε ότι το μεν Οικονομίας δεν κατάφερε να καταστεί η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας, το δε Οικονομικών, παρ΄ ότι έχει την ευθύνη για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν έχει ούτε πολιτικά ούτε κι επί της ουσίας την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι στην κρισιμότερη φάση που διέρχεται τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική οικονομία να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα της ανάπτυξης.
Η απουσία κοινής πολιτικής γραμ μής, από την αρχή μάλιστα της συγκρότησης της κυβέρνησης, συνοδεύθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη, σε σημείο που σήμερα κάθε συζήτηση σε πλαίσιο πολιτικού οργάνου (από Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι κυβερνητικές συσκέψεις) να χαρακτηρίζεται από κόντρες των δυο υπουργών.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ αυτό είναι η σκληρή αντιπαράθεση των δυο υπουργών στο τελευταίο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο: Η κ. Λούκα Κατσέλη άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών, ότι οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ ευθύνονται άμεσα για την εκτόξευση του πληθωρισμού. Και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου άσκησε κριτική στην κ. Κατσέλη για το περιεχόμενο του αναπτυξιακού νόμου και για καθυστερήσεις στη θέσπιση της νομοθεσίας που θα ολοκληρώσει το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν σχετικά ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού να ψαλιδίσει τις αρμοδιότητες της κ. Κατσέλη και να εφαρμόσει για τις μεγάλες επενδύσεις το μοντέλο της Διυπουργικής Επιτροπής, που λειτούργησε για την επιτάχυνση των ολυμπιακών έργων επί κυβερνήσεως Σημίτη, αποτελεί μια απόδειξη ότι τον απασχολεί σοβαρά πλέον το αν το υπουργείο Οικονομίας εξακολουθεί να υφίσταται ως αυτόνομο υπουργείο ή αν πρέπει να συνενωθεί με το υπουργείο Οικονομικών.

ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: