Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2010

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ…ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ…ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Τη διαφωνία του με την ψήφιση του Μνημονίου εκφράζει το 45% των ερωτηθέντων σε έρευνα κλίματος για την οικονομία της Μέτρον Ανάλυσις που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, με θέμα «Η ελληνική οικονομία - η επόμενη μέρα». Την ίδια στιγμή το 41% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία η ψήφισή του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μέτρον Ανάλυσις Σ. Φαναρά, όπως καταδεικνύει η έρευνα κανένας χώρος δεν ωφελείται από τη σημερινή κατάσταση, καθώς οι πολίτες χρεώνουν την κρίση στο σύνολο του κομματικού συστήματος.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η αίσθηση της οικονομικής κρίσης έχει εγκατασταθεί πλήρως στην αντίληψη της κοινής γνώμης (80%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η παράταση της κρίσης περιορίζει σταδιακά και την κοινωνική στήριξη στην προσπάθεια υπέρβασής της, καθώς το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλλουν περισσότερο στην αντιμετώπισή της έχει μειωθεί από 58% τον περασμένο Απρίλιο, σε 38%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι το γεγονός ότι η οικονομία απέφυγε μέχρι σήμερα τον κίνδυνο χρεοκοπίας οφείλεται στη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, χωρίς τη στήριξη της οποίας ίσως είχαμε αναγκαστεί να εγκαταλείψουμε και το ευρώ.

Όπως τόνισε, η απάντηση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών είναι η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης δηλαδή, γιατί στο σημείο αυτό ο σχεδιασμός του μνημονίου είναι ανεπαρκής. Ακόμη χαρακτήρισε βασικούς στόχους της νέας αναπτυξιακής πολιτικής τη μείωση της φορολογίας στις επενδυτικές και επιχειρηματικές δράσεις, την αναστολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο, την κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη λήψη αποφάσεων στρατηγικού προσανατολισμού σε κρίσιμους τομείς όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι νέες τεχνολογίες.

Το ριζικό επανασχεδιασμό της πολιτικής με όρους αναπτυξιακούς και αναδιανεμητικούς έδειξε ως δρόμο εξόδου από την κρίση, ο καθηγητής του Παντείου και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό πρέπει να γίνει με καινοτομική ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα, με σεβασμό στην εργασιακή και ασφαλιστική νομιμότητα, με σύνδεση των δημόσιων πολιτικών με το χαρακτήρα και τη διάρθρωση του παραγωγικού συστήματος της Περιφέρειας, με την ανάπτυξη συνεργιών και συμπληρωματικότητας μεταξύ πολλών κλάδων παραγωγής καθώς και με τη διεθνή αγορά.

Τέλος, ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για σενάριο "ελπίδας" στην περίπτωση που η κυβέρνηση ακολουθήσει τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου και συγχρόνως εφαρμόσει ένα αναπτυξιακό πρότυπο φιλικό προς τις αγορές με αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας. Παράλληλα, όμως αναφέρθηκε σε ένα σενάριο "καταστροφής" αν εγκαταλειφθεί η δημοσιονομική προσαρμογή ή αν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

ΠΡΕΖΑ TV
16-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: