Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2011

Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΕΞΙ»


Τη λύπη του που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία από τους «27» για το λεγόμενο «δημοσιονομικό σύμφωνο», λόγω των αντιρρήσεων που προέβαλε η Μ. Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος παρουσίασε το πακέτο των έξι νομοθετικών ρυθμίσεων, για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.
Το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γνωστό και ως «πακέτο των έξι», που προβλέπει νέους αυστηρούς κανόνες για την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία, τίθεται σε εφαρμογή από αύριο, 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Όλι Ρεν.




«Από αύριο όλες οι χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, καλούνται να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα», υπογράμμισε ο Όλι Ρεν, προειδοποιώντας ότι για τις χώρες της ευρωζώνης, προβλέπονται οικονομικές κυρώσεις, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους. 

Ερωτηθείς, αν η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει κυρώσεις για την Κύπρο, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Μάλτα, οι οποίες έλαβαν το Νοέμβριο προειδοποιητικές επιστολές για διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί τον Ιανουάριο, δεδομένου ότι η Επιτροπή έλαβε πριν από λίγες ημέρες τις απαντήσεις των χωρών αυτών. 

«Θα πρέπει να περιμένουμε ως τον Ιανουάριο, προκειμένου οι απαντήσεις να εξεταστούν και να αντλήσουμε τα συμπεράσματά μας»,ανέφερε ο Επίτροπος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα όλα τα «εργαλεία» που διαθέτει, στο πλαίσιο της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που συμφωνήθηκε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πακέτο των έξι νομοθετικών ρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό σύμφωνο, που υιοθετήθηκε από τις 26 χώρες της ΕΕ, έχει στόχο να αποτραπούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις στην ΕΕ.

Ο Όλι Ρεν εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν κατέστη, τελικώς, δυνατό να συμφωνήσουν οι «27» σε αλλαγή της Συνθήκης και διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία των μέτρων για τη δημοσιονομική πειθαρχία που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής μπορούν να εισαχθούν στα εθνικά δίκαια, μέσω παράγωγου δικαίου. 

«Λυπάμαι που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προσχώρησε στο δημοσιονομικό συμβόλαιο. Λυπάμαι για την Ευρώπη και για τις προοπτικές των Βρετανών πολιτών. Θέλουμε μια ισχυρή και εποικοδομητική Βρετανία στην Ευρώπη και θέλουμε η Βρετανία να βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και όχι στο περιθώριο. Αν αυτή η κίνηση είχε ως στόχο να αποφύγουν οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες του City τους ρυθμιστικούς κανόνες, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Πρέπει να αντλήσουμε όλοι διδάγματα από την κρίση και αυτό ισχύει και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ». 

Εξ άλλου, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι το Μάρτιο θα επανεξεταστεί αν το χρηματοδοτικό όριο των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Στήριξης EFSF και ESM, ύψους 500 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου, επαρκεί για τις ανάγκες των χωρών της ευρωζώνης. 

Το « πακέτο των έξι» έχει ένα διορθωτικό σκέλος, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή με το που μία χώρα - μέλος εμφανίσει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ της και ένα «προληπτικό» σκέλος με πιθανές κυρώσεις για τις χώρες που ξεπερνούν το όριο του 3%. « Είναι σημαντικό οι κυρώσεις να ισχύουν ήδη από το προληπτικό σκέλος και να κλιμακώνονται σταδιακά, εφόσον οι χώρες δεν αναλάβουν δράση για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους », ανέφερε ο Όλι Ρεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε για πρώτη φορά τo πακέτο των 6 νομοθετικών ρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, το Σεπτέμβριο του 2010, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας.

ΠΡΕΖΑ TV
13-12-2011

1 σχόλιο:

ride είπε...

Opos elege kai o kazakis sto Kiato , erxete to simfono euro

http://www.youtube.com/watch?v=Pz2I24aX6f4