Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2012

ΈΤΟΙΜΗ Η ΠΡΩΤΗ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ


Με στόχο να δείξουν στους δανειστές ότι «κάτι κινείται», προκειμένου να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για την επιμήκυνση -που θα γίνει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους, όπως ειπώθηκε- οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν τη λήψη άμεσων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ήδη λίστα οργανισμών προς συγχώνευση ή κατάργηση, και μάλιστα καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε ορισμένοι εξ αυτών να έχουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί ακόμη και πριν από την έλευση της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα. 



Όπως μετέδωσε το Mega, πρώτοι στη λίστα συγχωνεύσεων ή καταργήσεων βρίσκονται 20 οργανισμοί, με πρώτους των πρώτων τους φορείς εκθέσεων όλης της χώρας, όπως τη ΔΕΘ και τη HELEXPO.


Οι 20 αυτοί οργανισμοί περιλαμβάνουν 200 μονάδες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις αφήνουν χωρίς αντικείμενο περί τους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι -όπως βεβαιώνει η κυβέρνηση- θα μεταταγούν και δεν θα απολυθούν.


Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις θα γίνουν σε δύο κύματα: το πρώτο θα γίνει από τη λίστα Πάγκαλου και θα προχωρήσει αμέσως, ενώ το δεύτερο θα αφορά περί τους 200 οργανισμούς με προθεσμία τα τέλη Αυγούστου.


Η απόφαση για την κατάργηση ή συγχώνευση κάθε οργανισμού θα γίνει κατόπιν αξιολόγησης από επιτροπή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με κριτήριο τη σχέση ανάμεσα στο κόστος λειτουργίας και το παραγόμενο έργο.


Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα στο Έθνος, το ευρύτερο πρόγραμμα καταργήσεων-συγχωνεύσεων φθάνει τους 255 οργανισμούς.


Παράλληλα, θα προωθηθούν αποκρατικοποιήσεις μέσα στον Αύγουστο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη αφορά την ιδιωτικοποίηση - εξπρές της ΔΕΠΑ, των Κρατικών Λαχείων, των δύο θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής, ΣΕΚΑΠ και Δωδώνη, καθώς επίσης και την πώληση του κτιρίου IBC στο Μαρούσι.


Επιπλέον, θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την κατάργηση των νόμων του Γ.Αλογοσκούφη, που απαγόρευαν σε ιδιώτη να κατέχει περισσότερο από το 20% μετοχών σε εταιρείες του δημοσίου και επέβαλαν στο δημόσιο να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 50% των μετοχών κάθε κρατικού φορέα.


Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Οι αποκρατικοποιήσεις είναι εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση. Αισιοδοξώ, όμως, ότι μέσα στο '12 θα υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις». Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για οργανισμούς του δημοσίου, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφές εκδηλωμένο ενδιαφέρον».


Αντίθετος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής εμφανίστηκε, μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. «Επιμήκυνση του προγράμματος σημαίνει επιμήκυνση της κρίσης και της λιτότητας, άρα δεν αποτελεί διέξοδο» είπε.


Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πρόκειται να έχουν νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα ειδικά για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.


Ακόμη, η κυβέρνηση συνεργασίας προωθεί την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει μειώσεις αποδοχών σε περίπου 68.000 υπαλλήλων, ειδικά στα υψηλόβαθμα στελέχη.

Επίσης, αποφασίστηκε η περικοπή στις δαπάνες των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι δήμαρχοι έχουν προειδοποιήσει με κάθε τρόπο -απειλώντας ακόμη και με παραιτήσεις- ότι δεν θα δεχθούν νέες περικοπές στους πόρους τους.


Τέλος, εξαπολύεται κυνήγι για τον εντοπισμό των «μαϊμού» συντάξεων με τη συνδρομή του ΚΕΠΥΟ. Ήδη, έχουν αρχίζει οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και υπάρχουν αποτελέσματα.


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: