Κυριακή, Οκτωβρίου 14, 2012

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


Με κεντρικό σύνθημα «δεν χρωστάμε τίποτα, δεν πληρώνουμε», χιλιάδες Ισπανοί, διαδήλωσαν στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις, κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας, με αφορμή αυτή τη φορά την απονομή Νόμπελ ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την ώρα που πηγές του πρακτορείου Ρόϊτερς στην ευρωζώνη, ανέφεραν πως έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την προσφυγή της Μαδρίτης στο μηχανισμό στήριξης τον Νοέμβριο, και ότι η Ισπανική διάσωση, θα ενταχθεί στο συνολικό πακέτο που προωθείται την ίδια περίοδο για τη διαχείριση της κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο.



Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα χιλιάδες διαδήλωσαν και πάλι κατά της λιτότητας στη Μαδρίτη. Οι Μαδριλένοι ένωσαν τις φωνές του στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας Παγκόσμιος θόρυβος επιστρατεύοντας κατσαρόλες και τηγάνια. Στο στόχαστρο και πάλι η δεξιά κυβέρνηση Ραχόι και οι περικοπές που επιβάλει, ενώ διασώζει τις τράπεζες.
Με αφετηρία το κτίριο της ΕΕ στην ισπανική πρωτεύουσα η πορεία κατέληξε στην περίφημη Πουέρτα δελ Σολ.
Η εφαρμοζόμενη λιτότητα έφτασε δεκάδες Ισπανούς στο σημείο να βγουν από τα ρούχα τους. Μέχρι αργά τη νύχτα χιλιάδες βρίσκονταν στους δρόμους.

**************

Χιλιάδες Πορτογάλοι πλημμύρισαν και τη Λισαβόνα διαδηλώνοντας κατά των πρόσθετων μέτρων λιτότητας, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Για άλλη μια φορά απαίτηση των διαδηλωτών η παραίτηση της κυβέρνησης Κοέλιο. «Ήρθε η ώρα να αποχωρήσει η κυβέρνηση», φώναζαν.
Με την ύφεση στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του '70 και την ανεργία για πρώτη φορά πάνω από 15%, οι Πορτογάλοι θεωρούν ότι τα μέτρα που επιβάλει η τρόικα διογκώνουν το πρόβλημα.


Πηγή: ΕΡΤ
ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: