Παρασκευή, Νοεμβρίου 30, 2012

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΣΧΕΔΙΟ Β» ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ, ΛΕΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ


Την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες είναι οι προσδοκίες του Eurogroup. 


«Δεν θέλω να πω, σε αυτό το στάδιο, ποιες είναι οι προσδοκίες μας από το πρόγραμμα, αυτό που μπορώ, όμως, να πω είναι ότι δεν είναι ασήμαντες», ανέφερε και σημείωσε ότι η Ευρωζώνη αναμένει από το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Κληθείς να σχολιάσει τι σκοπεύουν να κάνουν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β», επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα πετύχει. 

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και η Eυρωζώνη «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». 

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε μια τέτοια περίπτωση, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν από την μεθ-επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 21 Ιανουαρίου. 

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του επόμενου τακτικού Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο αξιωματούχος, αφού διευκρίνισε ότι ως τότε θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επαναγοράς με ευθύνη της Αθήνας, τόνισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος, για την καταληκτική ημερομηνία του, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Επί αυτού του ίδιου ζητήματος αναμένεται να τοποθετηθούν, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Δεν θα αποχωρήσει το ΔΝΤ

Στο πλαίσιο αυτό, ο αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της χώρας και «εργάζεται για τα συμφέροντά της».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε την πάγια θέση του Eurogroup ότι «η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση» και ότι «μοναδικές είναι και οι αποφάσεις», που ελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου. 

Έτοιμο το προσχέδιο του κυπριακού Μνημονίου

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, που θα απασχολήσει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ήδη λάβει το προσχέδιο του Μνημονίου της χώρας. 

Παράλληλα, η τρόικα αναμένεται να παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και τα χρονοδιαγράμματα για την οριστική σύνταξη του Μνημονίου. Τόνισε ότι από τη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν αναμένεται οριστική συμφωνία, αλλά «κάποια σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας». 

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθεί οριστική απόφαση πριν από το τακτικό Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, επισημαίνοντας ότι οι εκκρεμότητες που παραμένουν είναι η αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, η οποία αναμένεται γύρω στις 10 Δεκεμβρίου. 

Ερωτηθείς πότε θα ληφθεί η απόφαση για την οριστικοποίηση του κυπριακού Μνημονίου, τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις της ερχόμενης Δευτέρας, οι οποίες θα επικεντρωθούν στους ισολογισμούς του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αλλά και στις αναγκαίες δράσεις και νομοθετικές πράξεις που θα επαναφέρουν την κυπριακή οικονομία σε σωστή τροχιά. Ανέφερε, ειδικότερα, την ανάγκη να διευκρινιστούν οι δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2012, αλλά και η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2013.

Τέλος, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο τραπεζικός τομέας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή οικονομική κρίση στην Κύπρο, παράλληλα με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Προέβλεψε, μάλιστα, ότι σε μερικά χρόνια ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου θα έχει εντελώς διαφορετική μορφή σε σχέση με σήμερα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: