Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2013

Η ΔΕΗ ΑΦΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΦΩΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Του Νίκου Φωτόπουλου
ΔΕΗ = Δεν Εχουμε Ηλεκτρισμό! Χωρίς ρεύμα έχει αφήσει η… άλλοτε κοινωφελής επιχείρηση δεκάδες οικογένειες στη βόρεια Ελλάδα που αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως αυτή μιας πολύτεκνης οικογένειας στην Ξάνθη που ζει στα σκοτάδια οκτώ μήνες τώρα, η αναλγησία ξεπερνά κάθε όριο.
Το θέμα ανέδειξε η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης, που ζήτησε από τη ΔΕΗ επανασύνδεση για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά μέχρι στιγμής… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η οικογένεια, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, ζει στην περιοχή Π. Κυρίλλου και αδυνατεί να κάνει ακόμη και κάποιο διακανονισμό με την επιχείρηση. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες τής συμπαρίστανται όσο μπορούν μέσα στην οικονομική κρίση, αλλά η ΔΕΗ, παρά τις υποσχέσεις ορισμένων υπευθύνων, δεν έχει επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία.


Και στη Μακεδονία

Αλλες δέκα οικογένειες στην περιοχή της Εορδαίας αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Οι εθελοντές της Ομάδας Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά το αμέσως επόμενο διάστημα. «Λειτουργούμε ήδη ένα κοινωνικό παντοπωλείο στην Πτολεμαΐδα κι ένα γραφείο αρωγής στην Εορδαία, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με το ρεύμα και ο χειμώνας βαρύς», λένε.

«Μπορεί σήμερα οι οικογένειες χωρίς ρεύμα να είναι δέκα, αλλά σίγουρα θα γίνουν πολύ περισσότερες. Οπως μας λένε οι κοινωνικοί λειτουργοί, σύντομα η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα και σε άλλους», τονίζει ο Δημήτρης Μιμιλίδης, μέλος της ομάδας.

Κάτω από τα όρια της φτώχειας βρίσκονται άλλες 35 οικογένειες στην περιοχή. «Συγκεντρώνουμε ξύλα και τα πηγαίνουμε σε σπίτια που δεν έχουν θέρμανση. Οπου χρειάζεται και όπως μπορούμε βοηθάμε. Ευτυχώς, υπάρχει κόσμος που μας ρωτάει με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει και κάποιοι προσφέρουν από το υστέρημά τους, προκειμένου να ζεσταθούν κάποιοι συμπολίτες μας» εξηγεί.

Συγκέντρωση τροφίμων 

Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσουν ένα κίνημα «χωρίς μεσάζοντες», ανάλογο με εκείνο της Κατερίνης. Στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν πρόσφατα συνεργασία με τους πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους τοπικούς συλλόγους ώστε να ενισχυθεί η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών ένδυσης και υπόδησης και να εξασφαλιστεί σε μόνιμη βάση η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου στην περιοχή.
ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: