Παρασκευή, Απριλίου 26, 2013

Η BUNDESBANK ΒΛΕΠΕΙ ΞΑΝΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Νέο χτύπημα από τη γερμανική Κεντρική Τράπεζα Bundesbank για την ΕΚΤ και την Ελλάδα ήρθε μέσω της 29σέλιδης έκθεσής της. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που επικαλείται την έκθεση αναφέρει πως η Bundesbank κατηγορεί την EΚΤ ότι ανέλαβε μεγάλο ρίσκο αφού σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως στο έγγραφο αναφέρεται και η αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές, η οποία «αποκρυσταλλώθηκε» στο πρόγραμμα ΟΜΤ που η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της Ευρωζώνης το περασμένο φθινόπωρο (και, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν χρησιμοποιήσει η Ιταλία ή η Ισπανία, οι δύο χώρες για τις οποίες το πρόγραμμα θεωρήθηκε «σωσίβιο»).

Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών. Η ΕΚΤ προσπαθεί έτσι να λύσει με τη νομισματική πολιτική δημοσιονομικά προβλήματα, κατά την Bundesbank.

Ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στάσης στο έγγραφο της Bundesbank. «Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής» αναφέρει το έγγραφο.



Πηγή: Η Bundesbank βλέπει ξανά έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/102280#ixzz2RYcxnUn2

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: