Παρασκευή, Οκτωβρίου 04, 2013

ΕΛΛΑΔΑ 2013: ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ 95ΧΡΟΝΗ!

Τα 340 ευρώ της προνοιακής σύνταξης που παίρνει ανασφάλιστη 95 ετών από τον ΟΓΑ, κόβει ο Οργανισμός, εφαρμόζοντας διάταξη του νόμου 4093/2102. Η υπερήλικη ανασφάλιστη «πλήρωσε» την εξωφρενική αντισυνταξιουχική διάταξη, επειδή παράλληλα με την σύνταξη των 340 ευρώ από τον ΟΓΑ, λάμβανε και το «υπέρογκο ποσό» των 66 ευρώ (!) από το δημόσιο, ως αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης!
Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι που λαμβάνουν προνοιακή σύνταξη από τον ΟΓΑ, δε θα είναι πλέον δικαιούχοι «αν λαμβάνουν ή δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού»! Και επειδή τα 66 ευρώ της 95χρονης αντιστασιακής εμπίπτουν στη δαγκάνα του νόμου, χάνει τη σύνταξή της και τους ελάχιστους πόρους προς επιβίωση.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Κίνδυνο να απολέσουν ακόμα και αυτά τα 340 ευρώ της προνοιακής σύνταξης, έχουν πολλοί από τους περίπου 40.000 υπερήλικες ανασφάλιστους του ΟΓΑ, που την έπαιρναν μέχρι τώρα, στην περίπτωση που λαμβάνουν ταυτόχρονα και κάποιο -έστω ελάχιστο- ποσό από άλλο ασφαλιστικό ταμείο ή το δημόσιο.
Σημειώνεται ότι τη «σύνταξη» αυτή του ΟΓΑ, τη λαμβάνουν επί της ουσίας υπερήλικες άποροι, οι οποίοι στη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποια αξιοπρεπή σύνταξη από άλλον ασφαλιστικό φορέα ή καθόλου σύνταξη. Γι' αυτό για τη συγκεκριμένη παροχή -που η κυβέρνηση την ονομάζει σύνταξη- τίθεται και εισοδηματικό κριτήριο, το ποσό των 4.320 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των τελευταίων μηνών για τις συντάξεις που καταβάλλονται τις οποίες καταγράφει το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», προκύπτει ότι οι δικαιούχοι υπερήλικες ανασφάλιστοι μειώθηκαν από 40.161 τον περασμένο Αύγουστο, σε 37.921 τον Οκτώβρη. Είναι δηλαδή μειωμένοι κατά 2.240 άτομα. Η μείωση αυτή πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης. Αλλωστε, το ίδιο πρόβλημα έχει προκύψει και με τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση και τους παλιννοστούντες που και αυτοί χάνουν τη σύνταξη αυτή και που για το πρόβλημά τους το ΚΚΕ έχει φέρει επανειλημμένως το θέμα στη Βουλή.
http://www2.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: