Πέμπτη, Απριλίου 17, 2014

ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ, ΕΥΗΜΕΡΕΙ Ο ΒΟΡΡΑΣ

Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αποτυπώνουν οι τεράστιες διαφορές στην οικονομική κατάσταση ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά που ευημερεί και τον Νότο που αναγκάζεται να εφαρμόζει σκληρά προγράμματα λιτότητας, πληρώνοντας το τίμημα της ύφεσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που παρουσιάζουν Τα Νέα, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες με την υψηλότερη ανεργία σε ολόκληρη ΕΕ. Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά, καθώς σε περιφέρειες των δύο χωρών ξεπερνούν ακόμη και το 35%.


Ειδικότερα, οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι: Ανδαλουσία (36,3%), Θέουτα (35,6%,) Μελίγια (34,4%), Κανάριοι Νήσοι (34,1%), Εστρεμαδούρα (33,7%), Δυτική Μακεδονία (31,8%), Κεντρική Μακεδονία (30%).

Παράλληλα, η ανεργία στους νέους σε περιοχές της Ισπανίας και της Ελλάδας έχει σπάσει όλα τα κοντέρ: Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Θέουτα της Ισπανίας με 72,7% και ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία με 70,6% και η Ήπειρος με 67%. Στην έβδομη θέση της λίστας της Eurostat βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με 61,8% και στη δέκατη θέση η Αττική με 60,6%.

Αντίθετα, η κατάσταση σε περιφέρειες και περιοχές χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία μοιάζει με μαγική εικόνα. Στις χώρες αυτές η συνολική ανεργία ανέρχεται σε μόλις 3% περίπου, ενώ αυτή των νέων δεν ξεπερνά το 5,5%.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη κυρίως υπάρχουν 49 περιφέρειες και περιοχές όπου η ανεργία δεν ξεπερνά το 5,4%. Από αυτές οι 23 βρίσκονται στη Γερμανία, από 8 στην Αυστρία και τη Βρετανία και 3 σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Στη Γερμανία φέτος αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 240.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό ανάπτυξης σε υπερδιπλάσια επίπεδα από αυτά του 2013, χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε 0,4%. Ακόμη πιο θετικές είναι οι προβλέψεις για το 2015, αφού κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2% περίπου.    
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: