Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

ΤΡΥΠΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΝΩ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣτΕ   
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά αιφνιδιαστικά γεωλογικές έρευνες στον Ερημίτη της Κέρκυρας, τη στιγμή που εκκρεμεί στο ΣτΕ η συζήτηση τριών προσφυγών των κατοίκων, κατά της πώλησης της περιοχής, για την ανέγερση ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών.

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν οποιαδήποτε εργασία, που θα γίνει στο πλαίσιο της πώλησης και μετατροπής του Ερημίτη σε ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες, δηλώνουν οι κάτοικοι. Σήμερα θα βρίσκονται από το πρωί στο συγκεκριμένο σημείο, για να εμποδίσουν τις εργασίες.

Ενα γεωτρύπανο εμφανίστηκε εντελώς απροειδοποίητα χθες το μεσημέρι στην περιοχή, τις ώρες που ο κόσμος αναπαυόταν. Τα νέα διαδόθηκαν άμεσα και αρκετοί κάτοικοι, αν και αιφνιδιάστηκαν, συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου είχε αφεθεί το γεωτρύπανο. Αλλά δεν υπήρχε κανένας από το συνεργείο για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.


 Οπως δήλωναν οι κάτοικοι, το πρωί θα τους βρει από πολύ νωρίς κοντά στο σημείο όπου αφέθηκε το γεωτρύπανο. Η σημερινή μέρα στον Ερημίτη προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα θερμή
Σύμφωνα με τους κατοίκους, τόσο το γεωτρύπανο όσο και το συνεργείο προέρχονται από το Νέο Ηράκλειο Αττικής. Υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε για να μη μαθευτεί στο νησί ότι το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά στα σχέδια οικοπεδοποίησης και πώλησης του φιλέτου των 34.000 τ.μ. της βόρειας Κέρκυρας, του Ερημίτη, ώστε να μην ξεσηκωθούν αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Το... προστατεύουν


Το συνεργείο μάλιστα «πάρκαρε» το γεωτρύπανο ακριβώς μπροστά στην είσοδο του φυλακίου του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Ερημίτη, επειδή εκεί υπάρχουν κάμερες, ώστε να μην μπορέσει να πλησιάσει κάποιος για να προκαλέσει εσκεμμένη βλάβη. Ομως, τονίζουν οι κάτοικοι, περιμετρικά του φυλακίου υπάρχει μια μεγάλη ζώνη απαγόρευσης της πρόσβασης στους πολίτες, επειδή πρόκειται για στρατιωτική εγκατάσταση. «Απαγορεύεται να πλησιάσει ο οποιοσδήποτε, πόσω μάλλον να παρκάρει ένα γεωτρύπανο», τονίζουν.

Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της περιοχής, μέλη της πρωτοβουλίας κατά της πώλησης του Ερημίτη, επρόκειτο να συναντηθούν με δικηγόρους, για να δουν σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβούν για να εμποδίσουν τις εργασίες. Οπως δήλωναν όμως, το πρωί θα τους βρει από πολύ νωρίς κοντά στο σημείο όπου αφέθηκε το γεωτρύπανο, για να το εμποδίσουν να βγει στο δρόμο και να πάει στα σημεία όπου έχει προγραμματιστεί να γίνουν οι γεωτρήσεις. Η σημερινή μέρα στον Ερημίτη προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα θερμή.

Στις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η παραχώρηση του οικοσυστήματος Ερημίτης από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία «Ν.C.Η. CAPITAL Inc» είναι παράνομη, αντισυνταγματική, αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία και επικίνδυνη για την Εθνική Ασφάλεια. Προσφεύγουν κατά του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει τη μεταβίβαση του Ερημίτη στο ΤΑΙΠΕΔ και την πώλησή του, κατά της πώλησης περιοχής που προστατεύεται από τη Συνθήκη της Βέρνης, την Ευρωπαϊκή Οδηγία Οικοτόπων, τις συμβάσεις του Ρίο, της Βόνης, της Βαρκελώνης, αλλά και του Χωροταξικού Σχεδίου των Ιονίων Νήσων, και κατά της μεταφοράς του φυλακίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Εκτός όμως των προσφυγών, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί στη διαδικασία πώλησης αγνοώντας τρεις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
http://www.enet.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: