Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το τι πραγματικά συνέβη στη φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία φέρεται να κινδύνεψε από ισραηλινό κατευθυνόμενο βλήμα που πέρασε σε μικρή απόσταση από την πλώρη της. Η φρεγάτα είχε ολοκληρώσει τη συμμετοχή της στην άσκηση «Noble Dina» («συνεκπαίδευση» με ναυτικές μονάδες από ΗΠΑ και Ισραήλ) και περίμενε για να «δέσει» στο λιμάνι της Χάιφα.

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο, οι Ισραηλινοί είχαν δεσμεύσει περιοχή ανοιχτά της Χάιφα για εκτέλεση πυρών, πράγμα που γνώριζε η ελληνική φρεγάτα και γι' αυτό έπλεε αρκετά έξω από την «απαγορευμένη περιοχή».
Το ΓΕΝ επισήμως διαψεύδει το γεγονός, λέγοντας ότι η φρεγάτα «ουδέποτε διέτρεξε κίνδυνο από κατευθυνόμενο βλήμα». Συμπληρώνει ότι μέλος του πληρώματος «μεταφέρθηκε εκτάκτως βραδινές ώρες 9η Απριλίου 2014 σε νοσοκομείο της Χάιφα για λόγο, που ουδεμία σχέση έχει με το πιθανολογούμενο συμβάν» (σ.σ. λόγοι υγείας). Λέγεται πάντως ότι ο υπουργός Αμυνας ζήτησε «λεπτομερή ενημέρωση από τη στρατιωτική ηγεσία για το πιθανολογούμενο συμβάν».
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014», η οποία διεξήχθη από 26/3 έως 11/4 σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας που αφορά στη διεξαγωγή αεροπορικών και διακλαδικών επιχειρήσεων (με συμμετοχή και άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων). Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «Στόχος της Ασκησης "Ηνίοχος" είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρέχοντας στους συμμετέχοντες (Ελληνες και ξένους) υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και μοναδικές εμπειρίες»...
Προκύπτει, δηλαδή, ότι και αυτή η άσκηση ξεφεύγει από την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμυνα και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Αντίθετα, στο πλαίσιο των διακρατικών καπιταλιστικών συμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ, έρχεται να εξυπηρετήσει τις στοχεύσεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει γεωπολιτικά το ρόλο της, να διευρύνει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από συνεκπαιδεύσεις με στρατιωτικές μονάδες άλλων χωρών, την παροχή βάσεων, υποδομών, γενικά του ελληνικού χώρου για εκτέλεση τέτοιων ασκήσεων προετοιμασίας ιμπεριαλιστικών αποστολών.   
rizospastis.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια: