Δευτέρα, Ιουλίου 28, 2014

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΓΙΑ 5,5 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος θα ενημερώσει τους ιδιοκτήτες η εφορία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων - Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αγροτεμάχια και αυθαίρετους χώρους που έχουν «τακτοποιηθεί»θα γίνει σε πέντε δόσεις, αντί για έξι, με την πρώτη δόση να «τρέχει» από τον Αύγουστο

Καταφθάνουν αυτή την εβδομάδα τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια», e-mails, με τη «λυπητερή» του νέου φόρου στα ακίνητα, που θα οδηγήσει στο ταμείο της εφορίας τον Αύγουστο 5,5 εκατ.ιδιοκτήτες.


Ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα. Φέτος, για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τα «νύχια» του γλιτώνουν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.), αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου… στέγη. Οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 2,65 δισ. ευρώ έναντι 3,1 δισ. ευρώ που θα βεβαιώσει η εφορία.

Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Αύγουστο.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως έως τις αρχές Ιουλίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου η πρώτη δόση να έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους έως την προσεχή Πέμπτη 31 Ιουλίου και η τελευταία την 31η Δεκεμβρίου του 2014, αυτό δεν κατέστη εφικτό, λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν σχετικώς με τον υπολογισμό του φόρου.

Οι φορολογούμενοι που δεν συμφωνούν με το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ μπορούν να ζητήσουν νέα εκκαθάριση, υποβάλλοντας έως το τέλος Νοεμβρίου συμπληρωματική δήλωση στην εφορία. Στις περιπτώσεις που από τη δεύτερη εκκαθάριση προκύψει διαφορά φόρου μεγαλύτερη από 300 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή του οικοπέδου ή του αγροτεμαχίου θα οδηγείται αυτομάτως σε φορολογικό έλεγχο.

 efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: