Τρίτη, Ιουλίου 22, 2014

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ...ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ KGB ΛΙΤΒΙΝΕΝΚΟ

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διεξάγει έρευνα για το θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος είχε κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν ότι είχε διατάξει τη δολοφονία του.

Ο Λιτβινένκο, που είχε λάβει βρετανική υπηκοότητα, πέθανε στο Λονδίνο το 2006, αφού ήπιε τσάι το οποίο ήταν δηλητηριασμένο με σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο.


Το 2013 η Μ. Βρετανία είχε απορρίψει το ενδεχόμενο έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του πρώην πράκτορα, δεχόμενη κριτική ότι πήρε αυτή την απόφαση για να κατευνάσει το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται κάθε ανάμειξη στο θάνατο του Λιτβινένκο.

Η απόφαση για διεξαγωγή έρευνας ελήφθη τελικώς, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καλεί σε σκληρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία.

«Πέρασαν επτά χρόνια από το θάνατο του Αλ. Λιτβινένκο και ελπίζω ότι αυτή η έρευνα θα ανακουφίσει κάπως τη χήρα του», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

 Ναυτεμπορική

ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: