Τετάρτη, Αυγούστου 27, 2014

ΕΠΑΝΟΜΗ: Ο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

Διαψεύδει το ΤΑΙΠΕΔ ότι έχει βγάλει στο σφυρί τον υδροβιότοπο της Επανομής, αλλά δεν κάνει πράξη τη διάψευση. «Οποιαδήποτε μελλοντική αξιοποίηση στην Επανομή αφορά αποκλειστικά την περιοχή που βρίσκεται το κάμπινγκ του ΕΟΤ και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τον προστατευμένο υδροβιότοπο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ. Στην ιστοσελίδα του όμως παραμένει προς πώληση το ακίνητο των 3.200 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει και τα 600 στρ. του κάμπινγκ της Επανομής και τον υδροβιότοπο.


Το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο στην Επανομή Θεσσαλονίκης – που μεταβιβάστηκε για την αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ – δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης. Επισημαίνει όμως: «Το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές μετά την κατάρτιση σχετικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην οποία είναι αυτονόητο ότι θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις του ακινήτου».

Προσθέτει ότι βάσει και του καταστατικού του ΤΑΙΠΕΔ, «η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται με ειδική μέριμνα για την προστασία  των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων». Ενώ παραπέμπει στο ΣτΕ για τη γνωμοδότηση επί του διαγωνισμού. «Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης επί της ΣΜΠΕ και του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), γνωμοδοτεί επ’ αυτών το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφερόντος ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δηλαδή, αν το ΣτΕ, το οποίο μας έχει συνηθίσει τελευταία να γνωμοδοτεί υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, αποφασίσει ότι καλώς έχει ο διαγωνισμός, τότε «η αξιοποίηση» του κάμπινγκ θα προχωρήσει. Μένει να διαπιστωθεί αν τελικά θα εξαιρεθεί ο υδροβιότοπος από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Από την απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει επίσης ότι αναμένεται εξαίρεση και της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης από ξεπούλημα, καθώς, από το ίδιο το Ταμείο υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, βάσει του καταστατικού του, «η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευομένων δημοσίων ακινήτων»/ Όπως ακριβώς το ακίνητο στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, το οποίο βρίσκεται μέσα σε περιοχή που έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και επίσης ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000.

Επισημαίνει πάντως ότι σε σχεδόν παρόμοια περίπτωση, στη λιμνοθάλασσα Ίσσου στην Κέρκυρα, το ΤΑΙΠΕΔ προσέφυγε κατά της απόφασης του Δασαρχείου, που χαρακτηρίζει την έκτατη δασική, και ζητά τον αποχαρακτηρισμό της, ώστε να προχωρήσει ή εκεί προτεινόμενη «επένδυση».

(Αναδημοσίευση από την «Ελευθεροτυπία»/Σάκης Αποστολάκης)



ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: