Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 15, 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΝΕΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, από το νέο κύμα βομβαρδισμών που εξαπέλυσαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου εναντίον των κατοίκων του Ντονέτσκ, στο σοβαρότερο και πλέον αιματηρό επεισόδιο μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτέβρη. Μία εκεχειρία ιδιαίτερα εύθραυστη, κάτι που υπογραμμίζεται και από το επεισόδιο με πρωταγωνιστή παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που κινδύνευσαν από τη ρίψη οβίδων.


Έξι άμαχοι νεκροί

«Έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εχθροπραξιών», δήλωσε ο αναπληρωτής του δημάρχου, Κοστιαντίν Σαβίνοφ. Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν επιτόπου από βομβαρδισμούς ενώ ένας έκτος, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, διευκρίνισε  αυτός ο  αξιωματούχος. Ο φόνος των έξι πολιτών είναι η βαρύτερη απώλεια μεταξύ των αμάχων, μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτέμβρη ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες και έχει ήδη επανειλημμένα παραβιασθεί.

Επίσης, μια εξαμελής ομάδα διεθνών παρατηρητών δέχθηκε χθες, Κυριακή, επίθεση με οβίδες στην ίδια περιοχή. Σε δήλωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται πως τέσσερις οβίδες εξερράγησαν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ομάδα των παρατηρητών, η οποία είχε μεταβεί σε αγορά του Ντονέτσκ όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε νωρίτερα βομβαρδιστεί. Αφού η ομάδα μετακινήθηκε σε μια άλλη τοποθεσία, άλλη μια οβίδα όλμου εξερράγη κοντά στο σημείο στο οποίο βρισκόταν και η ομάδα αποσύρθηκε από την περιοχή.

Χώρες του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν το Κίεβο

Την ίδια ώρα χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν την κυβέρνηση των εθνικιστικών - φασιστικών δυνάμεων του Κιέβου, όπως ομολόγησε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Βαλέρι Χελετέι δήλωσε την Κυριακή ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν τη χώρα του ύστερα από τις διμερείς συναντήσεις νατοϊκών υπουργών Άμυνας, όπως είπε ο ίδιος, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στην Ουαλία, στις 4 και 5 Σεπτέμβρη. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι η Συμμαχία δεν θα εξοπλίσει την Ουκρανία, που δεν είναι μέλος της, αλλά ότι αυτό μπορούν να το πράξουν από μόνοι τους οι σύμμαχοι.

Πάντως η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα ότι προτίθεται να στείλει οπλισμό στο Κίεβο. «Το ερώτημα για το αν στέλνονται όπλα θα πρέπει να απευθυνθεί στις χώρες που υποτίθεται ή που φέρεται ότι το κάνουν. Δεν είμαστε μία από αυτές τις χώρες και δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.
902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: