Τετάρτη, Οκτωβρίου 22, 2014

ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Το χρηματοδοτούμενο από την Κομισιόν πρόγραμμα για την προστασία τους δεν έχει καν ξεκινήσει. Στον «πάγο» και άλλα πέντε εγκεκριμένα προγράμματα για την ψυχική υγεία ελέω γραφειοκρατίας.

Στον πάγο παραμένει δέκα μήνες μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων που ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ – νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που επιβλέπεται από το υπουργείο Υγείας).


Πρόκειται για το πρόγραμμα «Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας: Πρόληψη της εμπορίας παιδιών και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα», που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 400.000 ευρώ, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τυπικά το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 30 Δεκεμβρίου του 2013, ουσιαστικά όμως δεν μπορεί να προχωρήσει η υλοποίησή του εξαιτίας διοικητικών προβλημάτων.

Ανάμεσα στις δράσεις του προγράμματος, πέρα από την εκπαίδευση του προσωπικού στιςδιασυνοριακές περιοχές, την ενημέρωση και την εμψύχωση παιδιών στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων ώστε να πάψουν τα παιδιά αυτά να είναι «αθέατα» από το σύστημα υπηρεσιών.

Κανένας δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι ανήλικοι -άρα δικαιούχοι προστασίας- έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ πολλοί κρατούνται για μήνες σε αστυνομικά τμήματα ή και στρατόπεδα μέχρι να διαπιστωθεί η «ανηλικότητά» τους.

Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δέχτηκε το πρώτο δεκάμηνο του 2014 πάνω από 1.970 αιτήματα για φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Αίγυπτο.

Τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν αύξηση ώς και 100% σε σχέση με το 2013, ωστόσο ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται κατά μέσο όρο δύο μήνες σε δομές δεν αντιστοιχεί στο σύνολο όσων ζουν σε επισφαλείς συνθήκες ή κρατούνται.

Επιπλέον, περίπου ένας στους τέσσερις ασυνόδευτους ανηλίκους που παραπέμπεται σε δομές φιλοξενίας δεν φτάνει ποτέ σε αυτές, συχνά επειδή εξαφανίζεται προσπαθώντας να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Δύση μέσω κάποιου μεσάζοντα-διακινητή.

* Περισσότερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου.


ΠΡΕΖΑ TV
22-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: