Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2014

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ

Της Μαρίας Δήμα
Τη δυνατότητα να στρέφονται οι ιδιώτες κατά του Δημοσίου, όταν το τελευταίο τους χρωστά, με διαταγές πληρωμής αλλά και με τις κατασχέσεις της περιουσίας του, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η σχετική θέσπιση προσωρινής διαταγής αφορά αξιώσεις ιδιωτών από συμβάσεις που έχουν συναφθεί με το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής.


Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο -το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση και συντάχθηκε σε (υποχρεωτική) εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας του 2004- προβλέπεται ότι, εάν δεν υπάρχει σχετική συμμόρφωση του Δημοσίου στην καταβολή των οφειλών του, επιτρέπεται η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας, πράγμα που όπως αναφέρεται (σε σχετική ανακοίνωση) αποτελεί ένα ισχυρότατο μέσο πίεσης στο Δημόσιο για να πληρώσει άμεσα τεράστια χρηματικά ποσά που οφείλει σε προμηθευτές του αλλά και σε χιλιάδες επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το κράτος.

Παράλληλα, πάντως, προβλέπεται και η δυνατότητα του Δημοσίου ή του ΝΠΔΔ (κατά του οποίου θα εκδοθεί διαταγή πληρωμής) για άσκηση ανακοπής, με την οποία θα μπορεί να αμφισβητεί το σύνολο ή μέρος της απαίτησης του αντισυμβαλλομένου του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση εξαιρούνται απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις (επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ) και αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση (ν. 4152/2013). Πάντως ο κίνδυνος να επιβληθεί στη χώρα μας βαρύ πρόστιμο από το Ευρω­παϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση στην Οδηγία αλλά και οι ισχυρές πιέσεις των χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων που τους χρωστάει το Δημόσιο έπαιξαν όπως φαίνεται καθοριστικό ρόλο στις επιλογές.

Ο νέος νόμος, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής (άμεσα εκτελεστή) κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί. Ωστόσο, η διαταγή πληρωμής προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες».

Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων.
  http://www.efsyn.gr/?p=245457 

ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: