Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2014

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

«Σύμμαχος» στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύψουν από τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Πρόκειται για ένα μέτρο φορολογικής βοήθειας που δόθηκε στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το όφελος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον. Δηλαδή ουσιαστικά οι τράπεζες αποκτούν έναν «κουμπαρά» τον οποίο αξιοποιούν σήμερα και συνυπολογίζουν στα κεφάλαιά τους. Στη συνέχεια, και  για την επόμενη 30ετία θα αφαιρούν από τον «κουμπαρά» αυτό τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν ως φόρο στο δημόσιο, μέχρι το ποσό αυτό να μηδενιστεί.


Το θετικό για τις τράπεζες είναι ότι το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου προσμετράται στα κεφάλαιά τους. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνυπολογίζει και αυτά τα κεφάλαια, μειώνοντας ισόποσα τις όποιες κεφαλαιακές απαιτήσεις προκύψουν λόγω των στρες τεστ.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το όφελος αυτό έχει την εγγύηση του Δημοσίου, στην περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν καταφέρει να έχει κερδοφορία στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τεθεί σε εκκαθάριση, το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου με μετρητά.

Εντούτοις, όπως αναφέρεται σε τροπολογία που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα επωφεληθούν από τον αναβαλλόμενο φόρο θα πρέπει να εκδώσουν τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών, η αξία των οποίων θα αντιστοιχεί στο 110% του οφέλους από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Τα δικαιώματα αυτά θα τα παραχωρήσουν δωρεάν στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του θα μπορεί να τα μετατρέψει σε μετοχές, ακόμη και να τα πουλήσει. Ετσι, σε περίπτωση εκκαθάρισης ή πτώχευσης, το Δημόσιο θα έχει αντιστάθμισμα έναντι των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει στις τράπεζες για να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο.

Μάλιστα, οι τράπεζες υποχρεούνται να δημιουργήσουν ισόποσο αποθεματικό, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν από το Δημόσιο τα δικαιώματα κτήσης. Προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία, οι τράπεζες ήδη έχουν συγκαλέσει Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους για το σκοπό αυτό.

Όσο για τα οφέλη που θα προκύψουν από τον αναβαλλόμενο φόρο, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για «μαξιλάρι» άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bank of America, το κέρδος μόνο όσον αφορά τα στρες τεστ υπολογίζεται ανάμεσα στα 300 και τα 500 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα, ενώ το συνολικό όφελος αναμένεται να αυξηθεί και μετά την τριετία που καλύπτει η άσκηση της ΕΚΤ.

Σαφώς υψηλότερα, στα 10 δισ. ευρώ, τοποθετεί τον πήχη ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, τονίζοντας ότι, στην περίπτωση που συνυπολογιστούν και οι απώλειες από τις αναδιαρθρώσεις δανείων, το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου θα εκτιναχθεί.   IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: