Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2014

ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΜΕΤΑ ΤΑ STRESS TEST ΘΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το αποτέλεσμα των stress test, της αξιολόγησης του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την 26η Οκτωβρίου, θα ξεκαθαρίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, και κατ΄ επέκταση θα συμβάλει στην αποσαφήνιση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, εκτίμησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα τα κεφάλαια του ESM για την επίλυση μελλοντικών κρίσεων, αντί να τα διαθέσει για την τόνωση της ανάπτυξης στην οικονομία της ΕΕ. 


Ο επικεφαλής του ESM προέβλεψε ότι η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα απομείνουν στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές.

«Αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές προς το παρόν, διότι η Ελλάδα αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και των ελέγχων αντοχής» των τραπεζών, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαθέσιμα 11,4 δισ. ευρώ τα οποία η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το τέλος του χρόνου, οπότε ελπίζει ότι θα τερματιστεί το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης της οικονομίας της από την τρόικα, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Υπάρχει ορισμένη αβεβαιότητα. Θα γίνουν [...] συνομιλίες στα επόμενα Eurogroup τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί τι θα γίνει», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε την Παρασκευή πως μια επιλογή θα μπορούσε να είναι μια γραμμή πιστώσεων μετά το τέλος του προγράμματος δανεισμού την οποία η Αθήνα θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε περίπτωση μελλοντικών αναταράξεων στις αγορές.

«Όχι» σε αναπτυξιακές δράσεις με λεφτά του ESM

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως ορισμένες κυβερνήσεις καλούν να χρησιμοποιηθεί μέρος του αποθεματικού του ESM για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο να είναι διαθέσιμα μεγάλα κεφάλαια. 

«Ως ένας θεσμός αντιμετώπισης κρίσεων, είναι σημαντικό να έχουμε μεγάλη αχρησιμοποίητη ισχύ πυρός», εξήγησε.

«Όλοι γνωρίζουμε καθώς βγαίνουμε από την κρίση ότι θα υπάρξει κι άλλη κρίση μια μέρα», τόνισε ο Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σλοβακία.

Η μέγιστη ονομαστική δυνατότητα δανειακών χορηγήσεων του ESM είναι 500 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μεταβολή της αποστολής του Ταμείου. Μια αλλαγή του καταστατικού του ESM θα απαιτούσε την έγκριση και των 18 κρατών-μελών της ευρωζώνης.   IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: