Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2014

ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Οι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη αδειοδότηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων εκθέτουν τους κατοίκους της περιοχής σε μεγάλους κινδύνους

Αίτηση ακύρωσης κατά της έγκρισης τεχνικής μελέτης της Ελληνικός Χρυσός των φραγμάτων κατέθεσαν σύλλογοι της περιοχής της ΒΑ Χαλκιδικής αναφέροντας τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την εξαιρετική επικινδυνότητα των φραγμάτων αποβλήτων στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο. Συγκεκριμένα οι σύλλογοι στην προσφυγή τους αναφέρουν θέματα στατικής ασφάλειας, τοξικότητας των αποβλήτων, διαχείρισης υδάτων και παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ενδεχόμενη βλάβη που μπορεί να προκληθεί σε κοντινούς οικοτόπους της περιοχής όπως αυτή που βρίσκεται υπό την προστασία της Natura 2000 στο βουνό Χολομώντας.


Οι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη αδειοδότηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων εκθέτουν τους κατοίκους της περιοχής σε μεγάλους κινδύνους δημιουργώντας μη αναστρέψιμες  συνέπειες. Να υπενθυμίσουμε ότι στα εν λόγω φράγματα θα τοποθετηθούν τόνοι τοξικών αποβλήτων σε μια περιοχή σεισμικά ασταθής, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Επιπλέον τα μεγέθη που αφορούν τα φράγματα τόσο το ύψος τους όσο και η ποσότητα των αποβλήτων που θα εναποτεθούν καθιστούν την ορθή διαχείριση σε περίπτωση ατυχήματος αδύνατη. Περίπου  66 εκατ. τόνοι μεταλλευτικών αποβλήτων θα αποτεθούν στα δυο φράγματα ύψους 150 μ. το καθένα που θα φράξουν τις κοίτες των ρεμάτων Καρατζάς και Λοτσάνικο, καταργώντας ολοκληρωτικά την λειτουργία τους.

Η Ελληνικός Χρυσός βραβεύεται για την περιβαλλοντική της ευαισθησία!

Τραγική ειρωνία αποτελεί μέσα σε όλα αυτά το γεγονός ότι η Ελληνικός Χρυσός επαινείται για την περιβαλλοντική της ευαισθησία. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η εφημερίδα "Καθημερινή" αποφάσισε να αποδώσει φέτος έπαινο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Η βράβευση της Ελληνικός Χρυσός τεκμηριώθηκε με βάση τις – κατά δήλωση της εταιρείας – βασικές αρχές και τη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της. Σύμφωνα με αυτές η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει απαρέγκλιτα αρχές που διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία των έργων, προστατεύουν το περιβάλλον, επενδύουν σε πρωτοποριακή τεχνολογία, εφαρμόζουν περιβαλλοντικά απόλυτα συμβατές μεθόδους εξόρυξης και κατεργασίας μεταλλευμάτων. Τονίζεται επίσης ότι για την Ελληνικός Χρυσός αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία η ασφαλής λειτουργία των έργων της σε σχέση με το περιβάλλον, τους εργαζομένους της και την τοπική κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται.

"Θα ακούγονταν αστείες, αν δεν ήταν τόσο προκλητικές, οι ανακοινώσεις για τα Βραβεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Βορείου Ελλάδας που απονέμει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών (ΣΒΒΕ) και η εφημερίδα «Η Καθημερινή»" τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και Δ. Χαραλαμπίδου με κοινή δήλωση τους.

"Είναι αναπόφευκτο να σκεφτεί κανείς ότι τα βραβεία και οι έπαινοι αυτοί δίνονται με ενημέρωση αποκλειστικά από τα τμήματα δημοσίων σχέσεων των επιχειρήσεων. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι αρχές αυτές της Ελληνικός Χρυσός, συνήθως, «εφαρμόζονται απαρέγκλιτα» με τρομοκρατία και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Πουθενά δεν αναφέρονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης επιχείρησης. Επιπτώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αποστράγγιση των ορεινών όγκων, πτώση και υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα, ρύπανση επιφανειακών και υπογείων νερών με όξινες απορροές και βαρέα μέταλλα, ρύπανση της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα (κυρίως αρσενικό), μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημιές στα αρχέγονα δάση, το τοπίο και τη βιοποικιλότητα, και εκτεταμένη ρύπανση των εδαφών από βαρέα μέταλλα." δηλώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν: "Πουθενά δεν αναφέρεται ότι το τεραστίων διαστάσεων έργο της Ελληνικός Χρυσός στη Β.Α. Χαλκιδική, κατασκευάζεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.Πουθενά δεν αναφέρεται ότι η Ελληνικός Χρυσός παραβιάζει εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και ότι προκειμένου να προχωρήσει τα έργα της απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, με φωτογραφικές διατάξεις, ώστε να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων οι παρανομίες της".

"Προφανώς η Ελληνικός Χρυσός έχει μεγάλη, επικοινωνιακή, ανάγκη από τέτοιου είδους βραβεύσεις, αλλά είναι προκλητικό και απαράδεκτο να παρουσιάζεται ως η πλέον κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία της Βορείου Ελλάδας" καταλήγουν οι βουλευτές.

Σ.Π.

alterthess

ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: