Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MEDIATEL ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΕ.

Η εταιρεία MEDIATEL στις 6/11/2014 κυκλοφόρησε "ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ" στους υπαλλήλους της. Το κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει στο άρθρο "16.0 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ": "Με γνώμονα το αντικειμενικό συμφέρον της επιχείρησης και τη μη διασάλευση της εργασιακής ειρήνης με τη δημιουργία κλίματος έντασης και αντιπαράθεσης μεταξύ αντιφρονούντων στον εργασιακό χώρο, ο Εργαζόμενος δεν θα προβαίνει σε εκδηλώσεις πολιτικού χαρακτήρα που εκφράζουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη πολιτική επιλογή μέσα στο χώρο της Εταιρίας (ενδεικτικά, π.χ. με διανομή φυλλαδίων κομματικής προέλευσης ή περιεχομένου)".


Η εργοδοσία απαιτούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν το κείμενο την ώρα της παραγωγής, χωρίς να τους δώσει χρόνο να το διαβάσουν και μέσω του εκπροσώπου της όχι μόνο απείλησε τους εργαζόμενους, που αρνήθηκαν να υπογράψουν, ότι θα υποστούν συνέπειες, αλλά και την ίδια μέρα που εργαζόμενη κατήγγειλε το θέμα στην Επιθεώρηση Εργασίας και που δεν είχε υπογράψει το κείμενο, της ανακοινώθηκε ότι δε θα ανανεωθεί η σύμβασή της με την αιτιολόγηση ότι δεν είναι παραγωγική.

Η εταιρεία με τον τρόπο αυτό απαγορεύει ουσιαστικά την πολιτική δράση των εργαζομένων. Οι διατυπώσεις δε που χρησιμοποιεί, ανοίγουν το δρόμο για απαγόρευση και της συνδικαλιστικής δράσης, αφού είναι στην ευχέρεια των στελεχών της να ταυτίζουν την οποιαδήποτε συνδικαλιστική εξόρμηση ή περιοδεία στο χώρο με την πολιτική δράση και να την απαγορεύουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε μια περίοδο που έχει ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στο νόμο για τη συνδικαλιστική δράση και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τέτοιου είδους ενέργειες προσπάθειας τρομοκράτησης των εργαζομένων και κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων τους από την πλευρά των εργοδοτών, γιατί από κοινού θέλουν να επιβάλουν νεκρική σιγή στους χώρους δουλειάς, να σταματήσουν ακόμη και τη σκέψη για αντίδραση των εργαζομένων. Θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, έρμαια στις ορέξεις και την ασυδοσία της εργοδοσίας, ώστε να περνούν διά πυρός και σιδήρου τα μέτρα που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους. Να τσακιστεί κάθε αντίσταση στη βάρβαρη πολιτική, για να στηριχθούν τα κέρδη και τα προνόμια των καπιταλιστών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία να αποσύρει άμεσα αυτό το απαράδεκτο έγγραφο;

Τι μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει η διαδικασία τρομοκράτησης των εργαζομένων, να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος επειδή δεν υπέγραψε το έγγραφο της εργοδοσίας;».     

http://www.902.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: