Τρίτη, Μαρτίου 03, 2015

ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΑ ΝΕΜΤΣΟΦ ΑΠΟΤΙΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το φέρετρο του Μπόρις Νεμτσόφ γίνεται για τη ρωσική αντιπολίτευση το κέντρο της Μόσχας την Τρίτη: Στελέχη της και πολίτες προσέρχονται στο κέντρο Ζαχάροφ για να αφήσουν λουλούδια στη σορό του πριν την κηδεία του. Την αποδυναμωμένη ρωσική αντιπολίτευση έχει συνταράξει η δολοφονία του Νεμτσόφ, και οι αμφιβολίες για το εάν θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι είναι γενικευμένες.

Ξένοι απεσταλμένοι καταγγέλλουν ότι δεν τους επέτρεψαν να πάνε στη Μόσχα για την κηδεία. Και ο Αλεξεϊ Ναβάλνι, άλλος γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου που βρίσκεται στη φυλακή για 15 ημέρες, ζήτησε άδεια να παραστεί στην κηδεία, την οποία όμως δεν πήρε.


Η σορός του Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής σε γέφυρα απέναντι από το Κρεμλίνο έχει τεθεί σε λευκό φέρετρο στο Κέντρο Ζαχάροφ. Από το πρωί, μεγαλώνει η ουρά που έχει σχηματιστεί με όσους θέλουν να αφήσουν ένα λουλούδι πριν ξεκινήσει η κηδεία. 

Μεταξύ των ξένων αξιωματούχων που έχουν βρεθεί στο Κέντρο Ζαχάροφ την Τρίτη είναι ο αμερικανός πρέσβης και ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ.

Σε μία συμβολική κίνηση, και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς έδωσε το «παρών», άφησε λουλούδια στο φέρετρο του Νεμτσόφ και συλλυπήθηκε τη μητέρα του.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Πολωνίας Μπογκντάν Μπορουσέβιτς, ήθελε να πάει στη Μόσχα αλλά οι ρωσικές αρχές δεν του επέτρεψαν το ταξίδι, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας. Η έγκριση δεν δόθηκε σε αντίποινα για την απαγόρευση εισόδου στην πρόεδρο της Ρωσικής Γερουσίας που συμπεριλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ με τις κυρώσεις για την Ουκρανία.

Επιπλέον, η Λετονή ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε έφτασε μεν την Τρίτη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας αλλά δεν της επιτράπηκε η έξοδος από το χώρο τράνζιτ. Η ίδια είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως δεν της δόθηκε «επαρκής εξήγηση» για την απαγόρευση διέλευσης.

Ο Νεμτσόφ ήταν σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η δολοφονία του καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου για το ήδη σχετικά περιθωριοποιημένη πολιτικό στρατόπεδο. 

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταδικάσει στους υψηλότερους τόνους τη δολοφονία, λέγοντας πως οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Οι επιφυλάξεις όμως φίλων και συνεργατών του Νεμτσόφ, όπως και των στελεχών της αντιπολίτευσης, περισσεύουν.

Ως μέρος της έρευνας, κατάθεση στις ρωσικές Αρχές είχε δώσει τη Δευτέρα η σύντροφος του Νεμτσόφ, η Ουκρανή Άννα Ντουρίτσκαγια. Τελικά την Τρίτη, στην Ντουρίτσκαγια επετράπη από τις ρωσικές αρχές να επιστρέψει στην Ουκρανία.

in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: