Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2016

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ "ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ" ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Της Δήμητρας Καδδά
Τον "λογαριασμό" για το νέο πακέτο μέτρων στο ασφαλιστικό  στο φορολογικό στις περικοπές δαπανών αλλά και στις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια και στην αγορά  "παραδίδουν" σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η τελική "απολογιστική" συνάντηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, λαμβάνει χώρα στον απόηχο δύο "ραπισμάτων" που ήρθαν από τα κέντρα των θεσμών.
Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή στην έκθεσή της για τις χειμερινές εκτιμήσεις, θεωρεί αναγκαία πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και για φέτος.  Η επικεφαλής του ΔΝΤ σε δηλώσεις της επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό για να ανοίξει το θέμα χρέος, δίδοντας ως "γλυκαντικό" επισημάνσεις περί προσαρμογών που δεν πρέπει να είναι υπερβολικές και ζητώντας από τους εταίρους της ΕΕ να μοιραστούν - μέσω του χρέους  - το βάρος που θα προκύψει.    
Οι εκπρόσωποι των δανειστών  αναχωρούν από την Αθήνα  το απόγευμα και θα περιμένουν "πρόοδο" ώστε να αρχίσει ο νέος (τελικός;) γύρος διαπραγματεύσεων. Θα μεσολαβήσουν ανταλλαγές στοιχείων- αποτιμήσεων και από τις δύο πλευρές.

Σε πολιτικό επίπεδο στις 11/2 το Eurogroup θα δώσει το "στίγμα" των προθέσεων, για το ελληνικό ζήτημα, σε μία συνάντηση η οποία προετοιμάστηκε και  χθες σε σύνοδο του συντονιστικού οργάνου, του Euro Working Group, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.  
Οι ολιγοήμερες, αλλά μαραθώνιες,  διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ανέδειξαν τις πολλές και μεγάλες διαφωνίες στο ύψος αλλά και στο περιεχόμενο των νέων δημοσιονομικών μέτρων. Οι  θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές επέλεξαν να καταγράφουν διαφωνίες αλλά να μην τοποθετούνται συνολικά επί των νέων μέτρων, ζητώντας πρόσθετες πληροφορίες-διευκρινίσεις.
Οι θέσεις και οι διαφωνίες
Ωστόσο, η θέση των δανειστών φάνηκε χθες από… έξω, από τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής που κάνουν λόγο ρητά για ανάγκη πρόσθετων μέτρων φέτος και το 2017, παρά την αποδοχή της κυβερνητικής πρόβλεψης για ρηχότερη ύφεση 0,7%.
Η κυβέρνηση επιθυμεί εκκίνηση του νέου γύρου στις 15/2. Στο μεσοδιάστημα όμως θα πρέπει οι θεσμοί να τα βρουν και… μεταξύ τους. Από την μία πλευρά οι πληροφορίες για διαφορετική – πιο σκληρή  - θέση του ΔΝΤ συνέχισαν να φθάνουν όλη την προηγούμενη εβδομάδα στις εν Αθήναις διαβουλεύσεις και από την άλλη πλευρά χθες η Lagarde ανέδειξε τα συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στις αναγκαίες κατά τη γνώμη της μεταρρυθμίσεις για βιώσιμο ασφαλιστικό και στην ελάφρυνση του χρέους που πρέπει να αποφασίσει η ΕΕ καθώς όπως ανέφερε "πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί".
Ο λογαριασμός των μέτρων
Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες, μετά από την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεων, δήλωσε για μία ακόμη φορά  ότι "δεν μας έχει τεθεί θέμα πρόσθετων μέτρων από τους θεσμούς". Παρ όλα αυτά οι πληροφορίες περί δημοσιονομικής απόκλισης και για το 2016 υπήρχαν εδώ και καιρό, με την ελληνική διαπραγματευτική πλευρά να επιχειρεί να πείσει ότι λόγω της μικρότερης ύφεσης (που παραδέχθηκε πλέον η Κομισιόν) αλλά και της υπέρβασης δημοσιονομικού στόχου το 2015 δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα.
Πάντως, η Επιτροπή κάνει σαφές ότι η τελική εικόνα για τα δημοσιονομικά θα είναι διαθέσιμη τον Απρίλιο. Τότε θα κοινοποιηθούν τα τελικά στοιχεία του 2015 και θα κριθεί αν ισχύει η πρωθυπουργική πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2015 (έναντι ελλείμματος 0,25% στον προϋπολογισμό). Η Επιτροπή  εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τρύπες στα μέτρα. Συνδέονται με αυτά που έχουν μεν θεσπιστεί αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί πλήρως (1,1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ), αλλά  και με όσα πρέπει επιπλέον - κατά τη γνώμη της  - να ληφθούν για να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα φέτος και το 2017 (και δεν αποτιμώνται στο κείμενο της έκθεσης).
Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν χθες για τις διαπραγματεύσεις στο δημοσιονομικό πεδίο  "σίγουρα θα έχουμε κόντρα, αλλά δεν έχει αρχίσει" ακόμη.  Άλλες πηγές  επισήμαιναν ότι γίνονται πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις για τη απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή για αυτά που προτείνονται από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα οι "τρύπες" να παραμένουν.
Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις με κύριο ζήτημα το ασφαλιστικό και το προνοιακό σύστημα άνοιξε και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στις αγορές αλλά και των παρεμβάσεων στα κλειστά επαγγέλματα. Και αυτά θα αποτελέσουν μέρος της πρώτης αξιολόγησης αλλά "σκιάζονται" προς το παρόν από τα αιματηρά μέτρα στις συντάξεις και στο φορολογικό.  
http://www.capital.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: