Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2016

ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΕΠΙ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ - ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Μια άγνωστη, μέχρι χθες, επαγγελματική σχέση μεταξύ του Σταύρου Παπασταύρου και της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τις στήλες του περιοδικού «Επίκαιρα».

Με τίτλο «Μαρέβα και Παπασταύρου έκαναν μαζί δουλειές» και υπέρτιτλο «Να γιατί ο Σαμαράς στήριξε Μητσοτάκη», το περιοδικό στο τρέχον φύλλο του αποκαλύπτει ότι από το 2007 η σύζυγος του νυν προέδρου της Ν.Δ. και ο στενότατος συνεργάτης του προκατόχου του, του Αντώνη Σαμαρά δηλαδή, είχαν συνεργαστεί επαγγελματικά συγκροτώντας από κοινού εταιρεία με αντικείμενο «την πραγματοποίηση οικονομικών μελετών, εκθέσεων, ερευνών και την παροχή συμβουλευτών και υποστηρικτικών υπηρεσιών οικονομικής φύσης». Σκοποί που καταγράφονται στο ΦΕΚ 4291 της 8ης Ιουνίου 2007.

Πρόκειται για την εταιρεία MG Capital Advisors Α.Ε., που αυτοπροσδιορίζεται ως «ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία». Με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο στα 60.000 ευρώ (10.000 ονομαστικές μετοχές των 6 ευρώ η καθεμία), η εν λόγω εταιρεία είχε αρχικά στο Διοικητικό της Συμβούλιο τους Μαρία Εύα Βιργινία (Μαρέβα) Γκραμπόφσκι, Σταύρο Παπασταύρου και Μελπομένη Τραυλού (η τελευταία είναι δραστήρια εφοπλιστής, με επαφές επίσης με τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας). Βάσει του καταστατικού, ωστόσο, η εταιρεία εκπροσωπείται και δεσμεύεται από την πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι.
Δύο χρόνια αργότερα, ανανεώνεται η θητεία του Δ.Σ. Στη συνέχεια γίνονται οι εκλογές του Ιουνίου του 2012, με νικητή τον Αντώνη Σαμαρά, οπότε ο εξ απορρήτων του τον ακολουθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και δύο μήνες μετά ο Σταύρος Παπασταύρου εγκαταλείπει την εταιρεία. Η σχετική αλλαγή δημοσιεύτηκε αρκετά αργότερα πάντως, στο ΦΕΚ 0939 της 7ης Φεβρουαρίου 2013.
Ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι από πού κρατάει η γνωριμία Παπασταύρου - Γκραμπόφσκι. Ο κοινός γνωστός που φαίνεται πως τους έφερε σε επαφή δεν είναι άλλος από τον... Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι δύο άνδρες ήταν συμμαθητές στο κολέγιο (σύμφωνα με τα «Επίκαιρα»), ενώ ταυτοχρόνως ξεκίνησε η, παράλληλη, εξέλιξή τους στη Ν.Δ.: ο μεν Κ. Μητσοτάκης ως βουλευτής (λόγω και ονόματος προφανώς), ο δε Στ. Παπασταύρου σε κομματικά πόστα (π.χ. πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Όταν μάλιστα ο τελευταίος ήταν στις Διεθνείς Σχέσεις της Ν.Δ., ποιος ήταν υπουργός Εξωτερικών; Η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ας επισημανθεί ότι η MG Capital Advisors Α.Ε. δεν ήταν η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα της Μ. Γκαρμπόφσκι. Στην ίδια διεύθυνση που η MG δήλωνε ως έδρα της στο Κολωνάκι, στην οδό Ηροδότου 23, απέναντι από το Μέγαρο Σταθάτου, δραστηριοποιούνταν και μια άλλη εταιρεία συμφερόντων Γκαρμπόφσκι: η Endeavor Greece, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012.
Νωρίτερα, το 2010, η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη ίδρυσε την Eternia Capital, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα ήταν μέλος του advisory Board της Dara Capital, ελβετικής εταιρείας επενδυτικών συμβούλων. Είχε προηγηθεί η απασχόλησή της, επί δωδεκαετία, σε τμήματα investment banking και asset management της Deutsche Bank. Σε άλλο χρονικό σημείο είχε δοκιμάσει και κάτι εντελώς διαφορετικό, δημιουργώντας επιχείρηση ρούχων υπό την επωνυμία, "Zeus + Dione", με αξιοπρόσεκτα οικονομικά αποτελέσματα.
Οι προσωπικές και επαγγελματικές αυτές σχέσεις δικαιολογούν και τη στήριξη που ο Αντώνης Σαμαράς παρέσχε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρόσφατες εκλογές, υποστηρίζει, τέλος, το περιοδικό.

ΑΥΓΗ

ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: