Πέμπτη, Φεβρουαρίου 04, 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΟΝ ΕΙΧΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Κατ' ιδίαν συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία, που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τη γερμανίδα καγκελάριο συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.


Όπως σημειώνει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλ.Τσίπρας ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών.

Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Στην τοποθέτησή του στη Διάσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. 

Όπως τόνισε, «χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών». 

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από τον Ιούλιο, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι. «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες». 

Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. «Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό» παρατήρησε. 

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου» επισημαίνοντας την ανάγκη για μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων. 

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής διευθέτησης της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους. 

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Δωρητών. Έχει συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ συμμετέχει και σε πενταμερή με την Μέρκελ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. 

IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
4-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: