Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2016

ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ Ο ΑΣΑΝΖ

Στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού εμφανίστηκε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, κρατώντας αντίτυπο της έκθεσης του ΟΗΕ. 

«Έχει έρθει η ώρα να αποκτήσουν πάλι τα παιδιά μου το πατέρα τους. Αυτό θα συμβεί» είπε, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν ποινικές συνέπειες για τις χώρες που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση -αναφερόμενος στη Σουηδία και την Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι επιτροπή του ΟΗΕ έκρινε την κράτησή του αυθαίρετη και ζήτησε την απελευθέρωσή του. Ο Φίλιπ Χάμοντ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, σημείωσε ότι το Λονδίνο απορρίπτει ως γελοίο το πόρισμα.


Ο Ασάνζ έχει καταφύγει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, και από εκεί στις ΗΠΑ, τις οποίες έχει εξοργίσει δημοσιοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Όπως αναμενόταν, ο Ασάνζ εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού σημειώνοντας ότι τα παιδιά του έχουν στερηθεί τον πατέρα τους εδώ και πεντέμισι χρόνια.

«Τα παιδιά μου είναι απόλυτα αθώα. Δεν ασχολούνται με την πολιτική, δεν καθιστούν υπεύθυνες κυβερνήσεις. Έχει έρθει η ώρα να αποκτήσουν πάλι τον πατέρα τους. Αυτό θα συμβεί» σημείωσε με τα σχόλιά του να γίνονται δεκτά με επευφημίες. 

Σημείωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις κυβερνήσεις που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση. «Θα υπάρξουν ποινικές συνέπειες για όσους εμπλέκονται» είπε, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, ο Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε τη Βρετανία και τη Σουηδία να «εφαρμόσουν» την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ.

Μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Λονδίνο, ο ιδρυτής του Wikileaks δήλωσε: «Έγκειται τώρα στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσουν την ετυμηγορία» της Επιτροπής. 

Ο Ασάνζ εμφανίσθηκε σε γιγαντοοθόνη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από τους συνηγόρους του. Φορούσε γραβάτα και είχε αφήσει κοντά γένια, λευκά όπως τα μαλλιά του. 

Χαιρέτισε «μια σημαντική νίκη» και υποστήριξε πως η απόφαση του ΟΗΕ είναι «νομικά υποχρεωτική».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών ότι γελοιοποιεί την ετυμηγορία του ΟΗΕ.

«Αυτό είναι το τέλος του δρόμου για τα νομικά επιχειρήματα που έχουν προβάλει η Σουηδία και η Βρετανία» σημείωσε.

Ο δικηγόρος Μπαλτάσαρ Γκαρθόν δήλωσε από την πλευρά του πως πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές ετυμηγορίες που έχουν εκδοθεί από την επιτροπή αυτή του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ, τον Χαβιέρ Σελάγια, που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, «η ίδια η απόφαση δεν είναι υποχρεωτική, όμως είναι με έμμεσο τρόπο». 

Τα κράτη «δεν έχουν υποχρεώσεις έναντι της ομάδας εργασίας, αλλά έχουν έναντι των συμβάσεων [...] δεσμεύονται από τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους δεσμεύσεις [...] γι' αυτό η απόφαση είναι έμμεσα υποχρεωτική» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο δήλωσε πως πρέπει τώρα να επιτραπεί στον Ασάνζ να φύγει ελεύθερος από την πρεσβεία της χώρας του. 

«Για τι περισσότερο θέλουν να κατηγορηθούν πριν αρχίσουν να διορθώνουν το λάθος τους;» αναρωτήθηκε ο Πατίνο αναφερόμενος στη Βρετανία και τη Σουηδία.

Υποστηρίζοντας ότι ο Ασάνζ είναι θύμα προφανούς πολιτικής δίωξης, ο Πατίνο πρόσθεσε πως ο Ισημερινός αναλύει τα επόμενα βήματά του στη νομική και τη διπλωματική αρένα.  in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: