Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2016

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ

Σαφή και ηχηρά μηνύματα στέλνει ο Ευ.Τσακαλώτος στους δανειστές της Ελλάδας από το Βερολίνο, όπου προετοιμάζοντας και το έδαφος για την επίσκεψη του Αλ.Τσίπρα, παραχώρησε μαζί με την Ε.Αχτσιόγλου συνέντευξη Τύπου σε γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ, εστιάζοντας και στη συμβατότητα του «μποναμά Τσίπρα» με το πρόγραμμα. 

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι αξιόπιστη προς τους δανειστές αλλά και προς τον ελληνικό λαό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. 

Μιλώντας δε στο Reuters, υπερασπίστηκε τη διανομή του έκτακτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους εν όψει των Χριστουγέννων και προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα. Έχουμε πιο σημαντικά να ασχοληθούμε» δήλωσε μία ημέρα μετά την απόφαση της ευρωζώνης να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το βοήθημα των 617 εκατ. ευρώ.


«Το Eurogroup δεν έχει λάβει ακόμα κάποια απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως μεταδίδεται από το Βερολίνο, «η Ελλάδα θα δώσει εξηγήσεις στο Eurogroup για το πακέτο παροχών», δήλωσε ο υπουργός και εκτιμάει πως οι «λογικοί άνθρωποι» θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για στήριξη των αδύναμων πολιτών. Τόνισε πως για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη, πρέπει να υπάρχει στήριξη προς τους εργαζομένους.

Αναφερθείς στο χρέος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εργασίας στο Βερολίνο είπε ότι θα ήταν κρίμα να μην υπάρξει σύγκλιση ΕΕ-ΔΝΤ σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η ελάφρυνσή του. 

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «εκτιμούμε ότι ενεργήσαμε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις» επιρρίπτοντας προφανώς ευθύνες για τα εμπόδια τους εταίρους και κυρίως στο ΔΝΤ, προειδοποιώντας για σοβαρά προβλήματα εάν το Ταμείο επιμείνει σε νέα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία δεν προβλέπονται στο μνημόνιο.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι για τη β' αξιολόγηση, ο υπουργοί Οικονομικών και η υπουργός Εργασίας κατήγγειλαν για άλλη μια φορά τη στάση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι αρνείται τις συζητήσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο σε σχέση με ότι έχει μεταδοθεί για πιθανό τράβηγμα των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Μάρτιο η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να συμβεί αυτό, καθώς από το 2015 έχει συμφωνηθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στα εργασιακά κάτι που δεν αμφισβητεί κανένας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν πολύ.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη μετά την νίκη των λαϊκιστών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, την απόφαση για το Brexit και το ιταλικό δημοψήφισμα. 

Ξεκαθάρισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να πάει σε εκλογές και ότι στόχος της είναι να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να μην πάμε σε εκλογές, είπε, προσθέτοντας ότι είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.. in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: