Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2016

ΛΑΡΚΟ: ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»

Παραλίγο να θρηνήσουν κι άλλους νεκρούς συναδέλφους τους οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, το περασμένο Σάββατο, όταν τρύπησε καμίνι και χύθηκε ρευστό μέταλλο, προκαλώντας εστίες φωτιάς και τον κίνδυνο μεγάλων εκρήξεων. Η φωτιά τελικά έσβησε από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καταγγέλλει το συμβάν και σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική, αυτοί που την εφαρμόζουν εγκληματούν και αυτοί που την ανέχονται είναι συνένοχοι στο έγκλημα».
Περιγράφοντας το περιστατικό, το Συνδικάτο σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) γύρω στις 12 το μεσημέρι, για άλλη μια φορά ανταμώσαμε τον χάρο, ευτυχώς αυτή την φορά έφυγε όπως ήρθε, μόνος του. Ολα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν τρύπησε το Η/Κ 4 και το ρευστό μέταλλο χύθηκε στο έδαφος. Στο διάβα του έβαλε φωτιές. Κάηκαν οι ταινιόδρομοι μεταφοράς ασβέστη. Οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στράβωσαν μεταλλικές εγκαταστάσεις. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Παραλίγο να ερχόταν σε επαφή με φιάλες οξυγονοκόλλησης και αγωγό μεταφοράς οξυγόνου (εύφλεκτο αέριο), από τα οποία μπορούσαν να προκληθούν τρομακτικές εκρήξεις. Είναι άλλο ένα συμβάν από αυτά που το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν».

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, «το καμίνι τρύπησε γιατί εκτός από ελλιπή συντήρηση (κόστος), σίγουρα ρόλο έπαιξε και το υλικό τροφοδοσίας που για να δώσει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ni (σ.σ. νικέλιο) γίνονται συνεχείς πειραματισμοί με νέες δοσολογίες αγνώστων συμπεριφορών που δημιουργούν κινδύνους. Ενώ το καμίνι λειτουργούσε, παράλληλα γίνονταν επισκευαστικές εργασίες σε αυτό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που έκαναν τις εργασίες, να κινδυνεύσουν να καούν ζωντανοί καθώς οι φιάλες οξυγονοκόλλησης που ήταν εκεί για τις εργασίες διέτρεξαν κίνδυνο να εκραγούν από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν.
Το έκτακτο προσωπικό στις εργολαβίες που φέρνει η ΛΑΡΚΟ όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα (...) απεικονίζει τα κενά που πρέπει να καλυφθούν με νέες προσλήψεις. Απεικονίζει πως η ΛΑΡΚΟ για να μην υλοποιήσει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων που απαιτούν κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, για να τους σπάσει το ηθικό, δεν διστάζει να βάλει να εργαστούν εργαζόμενοι με μικρή εμπειρία στο εργοστάσιο, μόνοι τους, με κίνδυνο να μην γνωρίζουν ούτε προς τα πού να πάνε σε τέτοια γεγονότα».
Δείχνοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους, το Συνδικάτο τονίζει: «Είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις (...) Είναι τα μεγάλα μονοπώλια μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ και ΕΘΝΙΚΗ. Κύριος υπεύθυνος είναι ο μεγαλομέτοχος της ΛΑΡΚΟ, αστικό κράτος, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, οι διορισμένες από τις κυβερνήσεις διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ. Είναι υπεύθυνοι διότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, του κέρδους και των συμφερόντων τους, βλέπουν τη συντήρηση του εργοστασίου ως κόστος και την ανθρώπινη ζωή ως αναλώσιμη».
Αναφερόμενο, τέλος, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που γίνονται τον τελευταίο μήνα για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο δηλώνει: «Θα τον συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά γιατί η ζωή μας δεν είναι ούτε ρουλέτα ούτε ζάρια να την αφήσουμε στην τύχη των συμφερόντων τους και την αύξηση των κερδών τους». Στο πλαίσιο αυτό, αύριο οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες προχωρούν σε 2ωρη στάση εργασίας και νέα Γενική Συνέλευση.
Ανακοίνωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η ετοιμότητα, η εμπειρία και η αυτοθυσία των εργαζομένων «απέτρεψαν το να θρηνήσουμε καινούργια θύματα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ (...) Απέτρεψαν μεγαλύτερες ζημιές στο εργοστάσιο».
Αναφέρεται επίσης στις ευθύνες της κυβέρνησης για τις κατευθύνσεις που δίνει στη διορισμένη, απ' την ίδια, διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και στα διευθυντικά της στελέχη και τονίζει πως είναι απαράδεκτο να βάζουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τις εγκαταστάσεις με την επιδίωξή τους για μεγαλύτερη παραγωγή και πως θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Μιλώντας για την ίδια τη ΛΑΡΚΟ σημειώνει: «Οταν παλεύουμε κατά της ιδιωτικοποίησης, δεν σταματάμε σε αυτό. Λέμε ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνει δημόσιος, ενιαίος, κρατικός φορέας για τον ορυκτό πλούτο, που μέσα εκεί, βασικός πυρήνας, είναι η ΛΑΡΚΟ και το εργοστάσιο της Λάρυμνας (...) Λέμε ότι μέσα σε όλα αυτά πρωταρχικό και κύριο είναι να εξασφαλιστεί η μόνιμη, η σταθερή δουλειά όλων των εργαζομένων, να μην υπάρχουν εργολαβίες, αλλά να γίνουν προσλήψεις. Και βεβαίως να υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επιχειρησιακές, οι οποίες θα ικανοποιούν τα αιτήματα των εργαζομένων, δεν θα παίρνουν πίσω αυτά που έχουν κατακτηθεί με τόσους αγώνες και ιδρώτα από το λαό μας».http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
13-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: