Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2016

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ - ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Η τροπολογία με την οποία υλοποιείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών προς την χώρα μας κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, την επιφύλαξη τους δηλώσαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά ψήφισε το ΚΚΕ.


Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ το Euroworking Group της Τρίτης αναμένεται να απελευθερώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Για ανένδοτο κατά της χώρας κατηγορεί το Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «την ώρα που ο πρωθυπουργός τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα "βάστα Σόιμπλε" για ένα ξεροκόμματο εξουσίας».

Μάλιστα, το Μαξίμου έκανε λόγο για αλλαγή στάσης της ΝΔ μετά από τηλεφωνήματα ακραίων κύκλων των δανειστών, προκειμένου να μην ψηφίσει υπέρ του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ αναφέρεται σε εσωκομματικές πιέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να ψηφίσει την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Από την πλευρά της η ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για διπροσωπία, τονίζοντας ότι ενώ στο διάγγελμα έκανε λόγο για «13η σύνταξη», μια εβδομάδα αργότερα, από τις Βρυξέλλες, μίλησε «για απόφαση εφάπαξ».

Η τροπολογία:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις.»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Τροποποίηση άρθρου 21 Κώδικα ΦΠΑ για την κατάργηση των μειωμένων
συντελεστών στα νησιά
(1)    Η παράγραφος 4 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) τροποποιείται προκειμένου να εναρμονίζεται με την ήδη προβλεφθείσα με την περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4334/2015, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 της Υποπαραγράφου Δ2 της παραγράφου Δ' του άρθρου 2 του ν. 4336/15, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών από 1/1/2017 και στα υπόλοιπα νησιά. Συνεπώς εφαρμόζονται πλέον οι ίδιοι συντελεστές σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα νησιά των ανατολικών συνόρων της χώρας που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και ειδικότερα τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές μέχρι 31-12-2017.
(2)    Η παράγραφος 6Α του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ καταργείται καθώς μετά την τροποποίηση της παραγράφου 4 δεν έχει λόγο ύπαρξης.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α' 248), τροποποιείται ως εξής: «4. Μέχρι 31.12.2017 για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α' 248), που τροποποιείται έχει ως εξής:
«4. Γία τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθό, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτό,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτό από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικό μέσα».
Η παρ. 6Α του άρθρου 21 του ν. 2859/2000, η οποία καταργείται έχει ως εξής:
«6Α. Η μείωση των συντελεστών των παραγράφων 4, 5 και 6 δεν ισχύει για τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Ρόδο, Σκιάθο από 1.10.2015 και για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο από 1.6.2016.». 
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
(άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος)
Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις».
Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται μείωση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, για το έτος 2017, από την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως προς τα νησιά των νομο')ν Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου), το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Αθήνα Δεκεμβρίου 2016
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.  
υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.»
2.    Η παρ. 6Α του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 καταργείται.
3.    Οι διατάξεις των παρ. (1) και (2) ισχύουν από 1.1.2017.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥΤροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν.4270/2014 και λοιπές διατάξεις».
1.    Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, αναστέλλεται, για το έτος 2017, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (κατά 30%) ως προς τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου).

Γενική Διευθύντρια
2.    Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται μείωση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, για το έτος 2017, το ύψος της οποία εκτιμάται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
https://left.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: