Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2016

«ΟΥΤΕ ΓΟΥΛΙΑ»: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΑ COCA COLA ΚΑΙ HELLAS GOLD

Διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποίησαν μέλη των επιτροπών πολιτών κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και πρώην εργαζόμενοι της Coca Cola - 3Ε, ενάντια στην απόφαση του δήμου να δεχθεί χορηγία για το χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης από την Eldorado και την Coca Cola.
Όπως αναφέρει το «Κόκκινο», σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στην  Coca Cola Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ευθυμιάδης επισήμανε: “Δεν ξέρω γιατί ο δήμαρχος δίνει αυτή τη δυνατότητα στην εταιρία να πει ότι κάνει κοινωνικό έργο; Ενώ κλείνει εργοστάσια και απολύει κόσμο, στολίζει την πόλη για τα Χριστούγεννα, αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας;”. 

Από την πλευρά της η Αναστασία Μυλωνά, μέλος της Ένωσης γυναικών εμφιαλωμένων ποτών Μακεδονίας- Θράκης επισήμανε σε δηλώσεις της: “Ο δήμαρχος της πόλης αντί να υπερασπιστεί τα δικά μας δικαιώματα, παίρνει χορηγίες από εταιρείες οι οποίες η μία μολύνει το περιβάλλον και η άλλη έχει κλείσει εργοστάσια και έχει αφήσει τον κόσμο άνεργο”. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος δέχεται χορηγίες της Coca Cola είτε για το χριστουγεννιάτικο στολισμό είτε για την επισκευή σχολείων, σημειώνοντας πως “θα έπρεπε να κρατά τελείως αντίθετη στάση από αυτή την οποία κρατάει”.

Μαζί με τους εργαζομένους της Coca Cola στην πλατεία Αριστοτέλους βρέθηκαν και μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού τονίζοντας πως “η Eldorado Gold καταστρέφει την Χαλκιδική, μολύνει την Θεσσαλονίκη και ξεπλένεται με χριστουγεννιάτικες χορηγίες στην πόλη”. Στην παρέμβαση μοιράστηκαν επίσης τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής προκειμένου να αναδειχθεί όπως ανέφεραν ο παραγωγικός πλούτος της περιοχής, ως απάντηση “στην καταστροφή που κάποιοι ονομάζουν επένδυση”. Επίσης, οι συγκεντρωμένοι ενημέρωσαν τον κόσμο για την πορεία που διοργανώνεται στις Σκουριές στις 28 Δεκεμβρίου.Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Κωνσταντινίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού τόνισε πως “Είμαστε εδώ για να προτάξουμε ότι είμαστε ενάντια στη χορηγία της Eldorado Gold και της coca-cola στον δήμο Θεσσαλονίκης για τις χριστουγεννιάτικες εορτές”, προσθέτοντας πως “θα θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι το πραγματικό χρυσάφι της Χαλκιδικής είναι τα προϊόντα που παράγει”.
Από την πλευρά της, η Μαρία Καδόγλου, επίσης μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού τόνισε πως “αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι να δείξουμε απλά ότι είμαστε ενάντια στην εξόρυξη, αλλά θέλουμε να προβάλλουμε τα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής, να πούμε ότι υπάρχει τρόπος να ζήσει η Χαλκιδική χωρίς αυτή την πολύ καταστροφική δραστηριότητα και ο τρόπος είναι ο πρωτογενής τομέας”.

* * *

Ο Γ. Μπουτάρης γνώριζε ασφαλώς φυσικά ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, οπότε πέρασε στα βουβά το θέμα, σε σημείο που η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου, δήλωσε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4» πως «εμείς ψηφίσαμε για το εικαστικό μέρος και τις εκδηλώσεις, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι οι δύο εταιρείες θα ήταν χορηγοί, γεγονός που το καταδικάζουμε».

H ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης έχει ως εξής:

«Με θυμό, αγανάκτηση και απογοήτευση η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες την διολίσθηση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, σε νεοφιλελεύθερες λογικές και πρακτικές.
Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Χριστουγεννιάτικο στολισμό, οι περισσότεροι είχαμε ελπίδες για μία καλαίσθητη αναβάθμιση της πόλης, με ορθολογικό συντονισμό και οικονομοτεχνική σύνεση. Αποτέλεσμα αυτού του κλίματος ήταν η ομόφωνη ψήφιση της πρότασης του καθηγητή Βέττα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα, την πλατεία Αριστοτέλους, πέρα από τη φάτνη και την κιβωτό, κοσμούν μεταξύ άλλων οι πινακίδες της Ελληνικός Χρυσός και της Coca Cola, δύο εταιρειών συμβόλων του σύγχρονου επιχειρηματικού μακιαβελισμού που αφήνει στο διάβα του κατεστραμμένο περιβάλλον και διαλυμένες κοινωνίες. Είναι σαφές ότι η ΑΠ είναι διαμετρικά αντίθετη σε τέτοιους είδους πρακτικές και κατηγορεί την διοίκηση Μπουτάρη για «επιλεκτική» ενημέρωση σε θέματα που άπτονται του Χριστουγεννιάτικου σχεδιασμού».

Στην ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) θυμίζει την καταστροφή του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική από τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» και τονίζει πως «μόνο αγανάκτηση μπορούμε να νιώθουμε για την αποδοχή χορηγίας της Ελληνικός Χρυσός από τον δήμο της Θεσσαλονίκης για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης. Όπως αναφέρει: «Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος κ. Γ. Μπουτάρης, καθώς και η παράταξή του εμπαίζουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, “στολίζοντας” την πόλη με λαμπιόνια και φιογκάκια τα οποία “ευγενικά” προσφέρουν αυτοί που για το κέρδος τους -το οποίο μεταφέρουν στον φορολογικό παράδεισο των νησιών Μπαρμπέιντος- αδίστακτα μετατρέπουν την πόλη μας σε αποδέκτη τόνων τοξικής σκόνης με βαρέα μέταλλα και αμίαντο». Οπως σχολιάζει το ΚΙΘ, «όσο για τον έτερο χορηγό του χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης, την coca cola, που εδώ και τρία χρόνια έχει αφήσει άνεργους 2.500 χιλιάδες (480 στη Θεσσαλονίκη) εργάτες στα εργοστάσιά της, ε, τι να πούμε! Η coca cola πάει με όλα! Και κυρίως χέρι χέρι με την Ελληνικός Χρυσός».

Η ανακοίνωση από το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ 3Ε Θεσσαλονίκης για τη συγκέντρωση:

Η Διοίκηση του Σωματείου μας  καταδικάζει  την  απαράδεκτη  απόφαση  του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τον  Χριστουγεννιάτικο  στολισμό  της  πόλης  με  αποκλειστικούς  χορηγούς  τις  πολυεθνικές  Coca Cola  3E  και  ELDORADO.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες  μας  την  Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2016 στο Κέντρο Αγώνα στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 12.00 η ώρα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να βροντοφωνάξουμε και πάλι «Ούτε γουλιά Coca Cola μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης» και να καλέσουμε το Δήμαρχο και  το  Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους απέναντι    στα συμφέροντα της Θεσσαλονίκης και την αξιοπρέπεια των δημοτών και των κατοίκων της πόλης και να μη συμπεριφέρονται ως επαίτες των πολυεθνικών εταιρειών.


«Δήμαρχος για ποιους και με τι κόστος;» - Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

Η Θεσσαλονίκη στολίστηκε και φέτος ενόψει Χριστουγέννων. Ο δήμαρχος της κ. Μπουτάρης φρόντισε για αυτό. Φρόντισε για να υπάρχει γιορτινή διάθεση στους δρόμους της πόλης, με μεγάλους χορηγούς μεταξύ άλλων την Hellas Gold και την 3Ε, δύο εταιρίες που αν μη τι άλλο το όνομά τους έχει συνδεθεί με την πόλη της Θεσσαλονίκης, με έναν ωστόσο όχι τόσο εορταστικό τρόπο. 

Η εταιρία Hellas Gold, συμφερόντων Μπόμπολα, γνωστή για το έργο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, υπεύθυνη και πάντα έτοιμη να διοχετεύσει με δηλητήριο την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να έχει η ίδια κέρδη, ήταν η αφορμή για να γίνουν διαδηλώσεις με χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με αίτημά τους να κλείσει άμεσα η εταιρία. 

Από την άλλη, η 3Ε στο ίδιο περίπου κλίμα και με μοναδικό στόχο την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας της έχει προχωρήσει τα τελευταία 4 χρόνια σε κλείσιμο κρίσιμων τοπικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα και μεταφοράς τους σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας στο δρόμο 2.500 υπαλλήλους. 

Το γεγονός ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επέλεξε ως χορηγούς της φετινής του φιέστας δύο εταιρίες που έχουν ταυτιστεί με τέτοιο τρόπο με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης δεν μας εκπλήσσει. Όταν διοργάνωνε φεστιβάλ ενοικίασης εργαζομένων στην πόλη με τη μεγαλύτερη ανεργία στους νέους, όταν ζητούσε δίδακτρα στα πανεπιστήμια, όταν δήλωνε με αφορμή το έργο των σκουριών ότι “πρέπει να πάψουμε να είμαστε εχθρικοί προς την επιχειρηματικότητα”, έκανε τη θέση του ξεκάθαρη. Ξεκάθαρη υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών και εναντίων αυτών που πλήττονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Καμία εταιρία που βυθίζει ακόμα περισσότερο την πόλη στην ανεργία ή που δηλητηριάζει τους κατοίκους της δεν μπορεί να παίρνει “άφεση αμαρτιών¨ με αυτό τον τρόπο. Με όσα φωτάκια και αν προσπαθεί να στολίσει την σαπίλα ο κύριος Μπουτάρης, εμείς θα είμαστε εκεί και θα παλεύουμε για μία πόλη και μία κοινωνία που οι άνθρωποι της μετρούν περισσότερο από τα κέρδη των επιχειρήσεων, με σεβασμό στο περιβάλλον και με αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες για όλους & όλες. Για μια πόλη που θα ανήκει στους πολίτες της.

Γ. Τσιριγώτης: Η χορηγία της Ελληνικός Χρυσός έγινε μπούμερανγκ για την διοίκηση Μπουτάρη

Για την χορηγία της Ελληνικός Χρυσός στον χριστουγεννιάτικο στολισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης και του συμβολισμούς της μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4, την εκπομπή «Πες μου το θέμα» και τον Λευτέρη Αρβανίτη, το μέλος των Επιτροπών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, Γιώργος Τσιριγώτης. Ο κ. Τσιριγώτης σημείωσε πως οι σχέσεις του Γ. Μπουτάρη με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι καλές, ενώ έκανε λόγο για εν κρυπτό διαδικασία με τους χορηγούς, καθώς δεν το γνώριζαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

«Η ιστορία της χορηγίας έγινε μπούμερανγκ για την διοίκηση Μπουτάρη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιριγώτης.

«Πριν έξι χρόνια είχαμε πάει δυο φορές ως επιτροπές αγώνα στο δημοτικό συμβούλιο και ο Γ. Μπουτάρης πίεσε για να μην βγει ψήφισμα, και ενώ όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν κατά, πίεσε τους συμβούλους της παράταξης του» ανέφερε το μέλος των επιτροπών αγώνα, ενώ τόνισε ότι «Ο κ. Μπουτάρης είναι απέναντι, είναι με την Eldorado».

Η Ελληνικός Χρυσός θέλει να φτιάξει ένα κοινωνικό προφίλ και προσπαθεί όπου βρίσκει ελαστικές συνειδήσεις να εξαγοράζει. Όπου μπορεί να «λαδώνει» το κάνει. Υπάρχει μια ανηθικότητα σε αυτά τα χρήματα, ανέφερε. Τέλος, ο κ. Τσιριγώτης τόνισε ότι «το κίνημα SOS Χαλκιδική είναι σε μια πορεία να πάει απέναντι, και αυτό πρέπει να το ακούσουν όλοι οι υπουργοί, οι βουλευτές και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ήρθε τρεις φορές στην Ιερισσό όταν ήταν αντιπολίτευση».

https://left.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: