Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2016

KASPRESKY LAB: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Του Παναγιώτη Μαρκίδη
Καθώς η ψηφιακή διασύνδεση ανθρώπων και μηχανών προχωρά ταχύτατα, κρίσιμης σημασίας υποδομές εμφανίζονται να είναι ανησυχητικά ευάλωτες σε πολλά σημεία, όπως αποκαλύφθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο μέσω της ψηφιακής επίθεσης BlackEnergy στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας. Αποτέλεσμα της επίθεση αυτής ήταν η απενεργοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, η διαγραφή δεδομένων και η έναρξη μιας επίθεσης DDoS.

Έκτοτε, οι ειδικοί της Kaspersky Lab (ειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων ψηφιακής ασφάλειας) διερεύνησαν τις πιθανότητες βιομηχανικών απειλών απομακρυσμένου ελέγχου και ανακάλυψαν χιλιάδες παρόχους σε ολόκληρο τον κόσμο που είναι εκτεθειμένοι στο Διαδίκτυο, με το 91,1% να εμφανίζουν ψηφιακές ευπάθειες που μπορεί κάποιος να τις διαχειριστεί εξ αποστάσεως.
Και όπως αποδεικνύεται, μια στοχευμένη επίθεση μπορεί να μην ακολουθεί κανένα μοτίβο. Αυτό έγινε στην περίπτωση της ProjectSauron APT, μίας προηγμένης, σπονδυλωτής ομάδα χάκερ, η οποία προσάρμοζε τα εργαλεία της ανάλογα με τον κάθε στόχο, μειώνοντας την αξία τους ως δείκτες συμβιβασμού (Indicators of Compromise, IOCs) για οποιοδήποτε άλλο θύμα.

Κάποια άλλα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της χρονιάς που φεύγει στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας είναι ότι:
-Το 36% των online τραπεζικών επιθέσεων στοχεύουν τώρα συσκευές Android, έναντι μόλις του 8% το 2015.
-262 εκατομμύρια URLs αναγνωρίστηκαν ως κακόβουλα από τα προϊόντα της Kaspersky Lab, ενώ υπήρχαν και 758 εκατομμύρια κακόβουλες διαδικτυακές επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο - με μία στις τρεις (29%) να προέρχεται από τις ΗΠΑ και το 17% από την Ολλανδία.
-Εμφανίστηκαν οκτώ νέες «οικογένειες» κακόβουλου λογισμικού για τερματικά σημεία πώλησης (Point-of-Sale) και ΑΤΜ – μια αύξηση της τάξεως του 20% σε σύγκριση με το 2015.
-Οι επιτιθέμενοι έκαναν χρήση του Google Play Store για να διανείμουν κακόβουλο λογισμικό για συσκευές Android, με μολυσμένες εφαρμογές να έχουν κατέβει εκατοντάδες χιλιάδες φορές.  
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: