Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2017

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ... 1984

Το 2013 ο Εντουαρντ Σνόουντεν ξεσκέπασε με απόρρητα ντοκουμέντα της αμερικανικής NSA τις εφιαλτικές εξουσίες παρακολούθησης και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής από τον σύγχρονο Μεγάλο Αδελφό, στα πρότυπα του απολυταρχικού κράτους που οραματίστηκε στο προφητικό βιβλίο του «1984» ο Τζορτζ Οργουελ.

Εν έτει 2017, έπειτα από έρευνα δύο ετών εντός των οποίων η Ευρώπη χτυπήθηκε βάναυσα από την τρομοκρατία εξτρεμιστών ισλαμιστών, η Διεθνής Αμνηστία έρχεται να τεκμηριώσει τους κινδύνους από τους οργουελικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους που επιβλήθηκαν σε 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και συνθλίβουν ύπουλα βασικά δικαιώματα των πολιτών, με πρόσχημα ότι έτσι τους προστατεύουν.


Η νέα έκθεση της οργάνωσης με τίτλο «Επικίνδυνα δυσανάλογη: η διαρκώς διευρυνόμενη “εθνική ασφάλεια” στην Ευρώπη» αποκαλύπτει πώς ένας καταιγισμός σαρωτικών νόμων, τροπολογιών και επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν ιλιγγιωδώς, υποσκάπτουν θεμελιώδεις ελευθερίες και αποδομούν «πέτρα πέτρα το οικοδόμημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατακτήθηκε με τόσο κόπο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Στον απόηχο μιας σειράς αποτρόπαιων επιθέσεων, από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο, οι κυβερνήσεις βιάστηκαν να περάσουν ένα κύμα δυσανάλογης νομοθεσίας που ευνοεί τις διακρίσεις. Από μόνα τους αυτά τα αντιτρομοκρατικά μέτρα είναι αρκετά ανησυχητικά, αλλά στο σύνολό τους διαμορφώνουν μια δυσμενή εικόνα, στην οποία ανέλεγκτες εξουσίες ποδοπατούν ελευθερίες που για καιρό θεωρούσαμε δεδομένες», εξηγεί ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη, Τζον Νταλχούιζεν, προειδοποιώντας και με σχετικό άρθρο του στην Guardian πως «η Ευρώπη μπαίνει σε μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Ενώ η απειλή της τρομοκρατίας είναι πραγματική και πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα με αποφασιστικότητα, ο ρόλος των κυβερνήσεων θα έπρεπε να είναι η παροχή ασφάλειας στους πολίτες ώστε αυτοί να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους κι όχι να τα στερούνται στο όνομα της ασφάλειας.

Κυβερνήσεις της Ε.Ε. χρησιμοποιούν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα για να εδραιώσουν δρακόντειες εξουσίες, να στοχοποιήσουν συγκεκριμένες ομάδες με μεροληπτικούς τρόπους και να αφαιρέσουν ανθρώπινα δικαιώματα με προκάλυμμα την υπεράσπισή τους. Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε κοινωνίες στις οποίες η ελευθερία αποτελεί την εξαίρεση κι ο φόβος τον κανόνα»...

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει η έκθεση, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία διαβρώνει το κράτος δικαίου, ενισχύει τις εκτελεστικές εξουσίες, απογυμνώνει τους δικαστικούς ελέγχους, περιστέλλει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και εκθέτει τους πάντες σε ανέλεγκτη κρατική παρακολούθηση.

Ο αντίκτυπος σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες είναι βαρύς.

«Φόβος, αποξένωση και προκαταλήψεις καταστρέφουν σταδιακά τους ακρογωνιαίους λίθους της Ε.Ε. που είναι δικαιοσύνη, ισότητα και εξάλειψη διακρίσεων», επισημαίνει η οργάνωση, κάνοντας λόγο για ριζικές αλλαγές στα κράτη-μέλη της Ενωσης που εξετάστηκαν (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία).

«Σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο βλέπουμε μουσουλμάνους και αλλοδαπούς να εξισώνονται με τρομοκράτες», σημειώνει η συντάκτρια της έκθεσης, Τζούλια Χολ, και καυτηριάζει τη διασπορά ισοπεδωτικών στερεοτύπων, που πλήττουν συλλήβδην πρόσφυγες και μετανάστες πυροδοτώντας λεκτική και σωματική βία εναντίον τους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν την απήχηση της ρητορικής μίσους της Ακροδεξιάς.

Προειδοποιεί για τα «προληπτικά» μέτρα παρακολούθησης, έρευνας, κράτησης και σύλληψης -σαν αυτά που υιοθετήθηκαν στη Γαλλία, που έχει ανανεώσει πέντε φορές την επιβολή κατάστασης έκτασης ανάγκης μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015- τα οποία βάζουν καταχρηστικά στο στόχαστρο των αρχών ασφαλείας ακτιβιστές, μειονοτικές ομάδες, ανήλικους ακόμα και καλλιτέχνες, που δεν συνιστούν απειλή.

Στηλιτεύει επίσης την «οργουελική» χρήση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, των περιορισμών στα ταξίδια και της τακτικής εμφάνισης σε αστυνομικά τμήματα για «ύποπτους» πολίτες, που δεν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα και συχνά δεν γνωρίζουν ούτε για τι κατηγορούνται ούτε τι είδους στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί εναντίον τους.

Μεταξύ κραυγαλέων παραδειγμάτων αναφέρονται επιβάτες που εκδιώχθηκαν από αεροπλάνα επειδή «έμοιαζαν με τρομοκράτες», μουσουλμάνες στις οποίες απαγορεύτηκε να φορούν μπουρκίνι, παιδιά προσφύγων που προσήχθησαν επειδή έπαιζαν με ψεύτικα πιστόλια.


 Η έκθεση δημοσιοποιείται εν όψει της υιοθέτησης οδηγίας της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία, όπως εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία, ενδέχεται να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα πανευρωπαϊκά.
Για την παρουσίασή της διοργανώνονται συνέντευξη Τύπου και δημόσια συζήτηση αύριο στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60. 
Βίκυ Καπετανοπούλου 
http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
19-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: