Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23/1 Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ

Ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν να ζητήσουν να τους δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση για την παράδοση του πορίσματός τους, η οποία, σημειώνεται, ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Ιανουαρίου, ώστε να καταφέρουν όλα τα κόμματα να ετοιμάσουν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις και να γίνει προσπάθεια να υπάρξουν, όσο το δυνατό, κοινά συμπεράσματα στο τελικό κείμενο.

Την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, θα παραδώσει το τελικό της πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα της χρηματοδότησης κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης, από τις τράπεζες 
Ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν να ζητήσουν να τους δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση για την παράδοση του πορίσματός τους, η οποία, σημειώνεται, ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Ιανουαρίου, ώστε να καταφέρουν όλα τα κόμματα να ετοιμάσουν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις και να γίνει προσπάθεια να υπάρξουν, όσο το δυνατό, κοινά συμπεράσματα στο τελικό κείμενο.


Επίσης, ομόφωνα κατέληξαν, ότι την ερχόμενη Δευτέρα, η πλειοψηφία θα δώσει το δικό της εισηγητικό πόρισμα στα κόμματα, ενώ την Πέμπτη, η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει τις προτάσεις και να διαπιστωθεί που συμφωνούν και που διαφωνούν για να καταλήξουν στην σύνταξη του τελικού πορίσματος.

Αντ. Μπαλωμενάκης: «Εάν συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αυτή έχει την δυνατότητα και ικανότητα παραπομπής»

Για την πιθανότητα το πόρισμα να περιλαμβάνει στοιχεία που θα κατατεθούν στον εισαγγελέα προκειμένου να ακολουθήσουν διώξεις, ο Αντ. Μπαλωμενάκης, μιλώντας πρόσφατα στο «Κόκκινο», σημείωσε ότι «βεβαίως υπάρχουν θέματα και θα καταγραφούν ενδεχομένως πολύ περισσότερα από ότι φαντάζεται κανείς. Το ζήτημα όμως είναι ότι η διαδικασία έχει μία ελαφριά "παράκαμψη" και εάν η Ολομέλεια κρίνει ότι τα στοιχεία είναι επαρκή και ικανά για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, παρακάμπτεται ο εισαγγελέας. Αλλιώς τα στοιχεία μαζεύονται και ανατίθενται στη δικαστική εξουσία».

«Εάν συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αυτή έχει την δυνατότητα και ικανότητα παραπομπής», δηλαδή απαγγελίας κατηγοριών. «Απομένει η αξιολόγηση, να είναι σίγουρος ο καθένας ότι δεν υπάρχει "ταλιμπανισμός", υπάρχει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, καμία διάθεση να κρυφτεί οτιδήποτε».

Σημείωσε επίσης ότι «το υλικό είναι χαώδες ... το κατατάξαμε, μπορούμε να πούμε ότι το κατέχουμε, αλλά είναι απίστευτη σε έκταση και βάθος η έρευνα, που τελικώς αποδίδει».

«Υπαρχουν βέβαια αντιλήψεις διαφορετικού χαρακτήρα σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων, αλλά οι αριθμοί δεν επιδέχονται πολλές αναγνώσεις», υπογράμμισε ο κ.Μπαλωμενάκης. «Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και αναμένεται να εκδηλωθούν. Στην αρχή υπήρχε ένα κλίμα "πιο αγαπησιάρικο" αλλά τώρα κάθε πολιτικό κόμμα κάνει τις εκτιμήσεις του ... εκείνο που θα είναι κακό είναι να υπερισχύσουν οι κομματικές σκοπιμότητες και να προσπαθήσει κανείς να αλλοιώσει την πραγματικότητα».

«Η αίσθηση της παντοδυναμίας που κατείχε τα δύο μεγάλα κόμματα πριν από το 2011, 2012, 2013, όταν εν μέσω κρίσης δανειζόντουσαν σημαντικά ποσά, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί», σημείωσε.

Για το θέμα της χρηματοδότησης των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου, «ο μεγάλος κίνδυνος είναι να ακουστεί η τρομερή φράση "ε, καλά, όλοι το κάνουν"», τόνισε ο κ.Μπαλωμενάκης. «Ένας άλλος μεγάλος τομέας είναι το "πόρισμα Καλούδη", η πορισματική αναφορά που εάν ευδοκιμήσει η πρόταση να "ανασυρθεί" ... εκεί θα δοθεί η ευκαιρία να αποκατασταθεί και επί της ουσίας μία σειρά παρανομιών στις οποίες είχαν δυστυχώς πρωτοστατήσει και κομματικά στελέχη», πέρα από τα υπηρεσιακά (τραπεζικά κτλ). «Σε κάθε αδίκημα υπάρχει ο αυτουργός και ο ηθικός αυτουργός», υπογράμμισε.  https://left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: