Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

«ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ» ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ 4 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

Να μην εκδοθούν οι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί στην πατρίδα τους ζήτησε από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και τρίτος εισαγγελικός λειτουργός.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, με μία αναλυτική εισήγηση προς τους ανώτατους δικαστές, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στη γείτονα για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.


Η εισήγηση και για τους τέσσερις συναδέλφους τους στις δύο προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες ήταν αρνητική για το ενδεχόμενο έκδοσής τους.

Η διαδικασία της Τετάρτης και το ιστορικό της υπόθεσης

Ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εισηγήθηκε την Τετάρτη 11/1 να μην εκδοθούν στη γείτονα χώρα δύο ακόμη Τούρκοι στρατιωτικοί, οι Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ. Ο κ. Βουρλιωτης επισήμανε ότι οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν, καθώς κινδυνεύουν στην Τουρκία.

Επίσης, κατά την αγόρευσή του, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα, επισήμανε ότι μόνο η πιθανότητα -που δεν είναι πιθανότητα αλλά αγγίζει τη βεβαιότητα- αναστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι λόγος απαγορευτικός της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να λέμε με βεβαιότητα ότι στην Τουρκία δεν θα γίνουν βασανιστήρια, απλώς αξιολογείς το φόβο για τα βασανιστήρια που θα υποστούν εφόσον εκδοθούν.

Ακόμη, ο κ. Βουρλίωτης είπε ότι «ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν», ενώ παράλληλα, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».

Παράλληλα, οι δυο στρατιωτικοί είχαν επισημάνει πως είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. «Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λυντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για να φύγουμε».

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν, ο ναύαρχος εα, Στέλιος Φενέκος, ο καθηγητής πανεπιστημίου στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη, Παύλος Ελευθεριάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), Παναγιώτης Περάκης.

Ο πρόεδρος του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αντιπρόεδρος Γεώργιος Σακκάς, ανέφερε ότι η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.

Σε τρεις κρίσιμες συνεδριάσεις του Αρείου Πάγου που ξεκίνησαν το πρωί  της Τρίτης κρίνεται η τύχη των οκτώ Τούρκων Στρατιωτικών, υπό την έντονη πίεση της τουρκικής πλευράς, που τους αποδίδει κατηγορίες για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Ερντογάν.

Η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου εισηγήθηκε την Τρίτη τη μη έκδοση άλλων δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ενώ οι αρεοπαγίτες επιφυλάχτηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους ως προς τους εν λόγω δύο αξιωματικούς στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Αναλυτικότερα, εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης της γείτονας χώρας για τους πρώτους δύο Τούρκους στρατιωτικούς, αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία, τότε να απορριφτεί και πάλι το αίτημα καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι είναι αόριστοι οι λόγοι που εκζητούνται και εάν εκδοθούν υπάρχει ο κίνδυνος να δικαστούν και για άλλα αδικήματα, ενώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη από ένα αμερόληπτο δικαστήριο.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωποι και εξευτελιστική συμπεριφορά, όπως επίσης υπάρχει κίνδυνος να δικαστούν από δικαστές που δεν έχουν τα εχέγγυα της ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης», σημείωσε η κ. Θεοδώρου.

Ακόμη, η εισαγγελέας τόνισε ότι από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ και δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με την εισαγγελέα είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.

Ακόμη, η εισαγγελέας ανέφερε ότι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί (το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος), απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τρεις διαφορετικές συνθέσεις, δηλαδή δεκαπέντε Αρεοπαγίτες, αποφασίζουν όχι για το αν οι τουρκικές κατηγορίες σε βάρος τους είναι βάσιμες (η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει τέτοιο δικαίωμα με βάση την Ευρωπαϊκή Συμφωνία Εκδόσεων-ΕΣΕ), αλλά αν είναι σαφείς ή αόριστες, ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν ή να απορρίψουν το αίτημα έκδοσης και αν η αποδοχή της έκδοσης θα επιδεινώσει την κατάστασή τους, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης μεταχείρισης κ.λπ., οπότε πρέπει να αποκρουστεί το αίτημα των τουρκικών Αρχών.

Γιατί τριχοτόμηση;
Αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση είναι ότι για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από τρία Συμβούλια Εφετών, ενώ και πάλι η δικογραφία έχει ουσιαστικά τριχοτομηθεί και θα ασχοληθούν τρία διαφορετικά τμήμα του Αρείου Πάγου για ένα αντικείμενο το οποίο είναι απολύτως συναφές. Χαρακτηριστικό είναι για πέντε από τους αξιωματικούς, δυο δικαστικά συμβούλια αποφάσισαν πως δεν πρέπει να εκδοθούν ενώ για τρεις, ένα άλλο συμβούλιο είπε πως πρέπει να εκδοθούν. Μέσα σε αυτό το νομικό αλαλούμ χθες πέραν των δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα θυμίζοντας πως η βασική αρχή της ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, σε χώρες που θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους.

Τα δικαιώματα του ανθρώπου
Οι νομικοί τους εκπρόσωποι θυμίζουν πως η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ανεστάλη από την Τουρκία μέχρι τις 11-1-17, ημερομηνία που κατά σύμπτωση κρίνεται η τύχη της δεύτερης ομάδας εκζητουμένων. Όλοι προεξοφλούν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα παρατείνει την αναστολή της ΕΣΔΑ, στην οποία η ΕΕ αντέδρασε προειδοποιώντας ότι δεν επιτρέπεται υποχώρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν ο ΑΠ απορρίψει τα αιτήματα έκδοσης, η υπόθεση θα κλείσει εκεί, ενώ αν δεχθεί κάποια αιτήματα (ή όλα), τότε η υπόθεση θα αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις με ακόμα μεγαλύτερη άσκηση πιέσεων, αφού τον τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής.

Εις θάνατον
Οι 8, αρνούμενοι κάθε εμπλοκή, απέκρουσαν τις κατηγορίες ως ψευδείς, εντελώς αόριστες και προσχηματικές, ξεκαθαρίζοντας ενώπιον του Εφετείου ότι τυχόν έκδοσή τους ισοδυναμεί με καταδίκη "εις θάνατον", τονίζοντας παράλληλα ότι στην Τουρκία δεν λειτουργεί η Δημοκρατία, ότι κινδυνεύουν με βασανισμό, δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές τους για τον φόβο που έχουν για την τύχη των οικογενειών τους (κάποιων οι σύζυγοι απολύθηκαν από την εργασία τους, άλλου η μητέρα αναγκάστηκε να μετακομίσει σε άλλη πόλη κ.λπ.), αλλά και οι διαβεβαιώσεις τους για την απόλυτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελείται αυτή την περίοδο

Νομικά επιχειρήματα
Το τουρκικό κράτος εκζητά τους 8 αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα:
α) της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό,
β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας,
γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και
δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Τα δικαιώματα των 8 Τούρκων ενώπιον του Αρείου Πάγου θα υπερασπιστούν ο Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος.

Στο νομικό "οπλοστάσιο" συγκαταλέγεται νέα απόφαση του ΑΠ, που αποκλείει την έκδοση σε χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή, με δεδομένη την απειλή του Ερντογάν για επαναφορά της.

 https://left.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: