Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Σε μια περίοδο που η ανάσχεση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας, το Σ.ΕΠ.Ε. παρεμβαίνει ενεργητικά, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, για να τεθεί φρένο σε ακραία φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Κατόπιν καταγγελίας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, συμφώνα με την οποία τοπική επιχείρηση (συγκεκριμένα πρατηρίο υγρών καυσίμων) δεν κατέβαλλε στους εργαζομένους της το Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων 2016 , το επίδομα αδείας 2016, καθώς και ότι ο εργοδότης είχε αποσπάσει υπογραφές εργαζομένων σε εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας έπειτα από απειλή απόλυσης, το τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηρακλείου προέβη σε τριμερή συνάντηση, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017.


Από την έναρξη της διαδικασίας, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, ο εκπρόσωπος της εργοδότριας εταιρείας επεδείκνυε επιθετική συμπεριφορά και όταν η διαδικασία έφτασε στο τέλος της χειροδίκησε αναίτια και με βάναυσο τρόπο σε βάρος της συνδικαλίστριας εκπρόσωπου, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Μετά από παρέμβαση των υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε. το περιστατικό έληξε με την σύλληψη του εκπροσώπου της εργοδοσίας. «Σε μια περίοδο που η ανάσχεση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας, το Σ.ΕΠ.Ε. παρεμβαίνει ενεργητικά, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, για να τεθεί φρένο σε ακραία φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Τον ξυλοδαρμό καταγγέλουν το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και σύλλογοι

Τον ξυλοδαρμό της συνδικαλίστριας, μέλους της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, από εκπρόσωπο επιχείρησης μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου είχε κληθεί για να απολογηθεί για μη καταβολή δώρων και επιδομάτων σε εργαζόμενους, καταγγέλλουν, με ανακοινώσεις τους, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει και καταδικάζει την άνανδρη, όπως τονίζει, επίθεση μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πιάνουν απειλές και τρομοκρατία». Ακόμη, καλεί τα σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν τέτοιου είδους περιστατικά. «Καλούμε τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά και συνολικά του κλάδου, να δώσουν την απάντηση τους με τη μαζικοποίηση του σωματείου», αναφέρει.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκφράζει την «έντονη ανησυχία που δημιουργεί το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα επίθεσης και ξυλοδαρμού σε εργαζόμενους και σε εκπροσώπους εργαζομένων, συνδικαλιστές, καταδεικνύοντας τον εργασιακό Μεσαίωνα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια».

Επίσης, καταδικάζει «κάθε μορφή βίας απ' όπου και να προέρχεται και ενημερώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΗ θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών».

Ανακοίνωση εκδόθηκε και από τους αγροτικούς συλλόγους Ηρακλείου, Αστερουσίων, Καζαντζάκη, Αρχανών και την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου. «Το χτύπημα μίας συνδικαλίστριας από έναν εργοδότη ξεπερνάει τα όρια μίας τραμπούκικης πράξης, που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί σκληρά από τον νόμο. Έχει ως στόχο του όλους τους εργαζόμενους, την οργάνωσή τους, τους αγώνες τους», σημειώνουν οι αγροτικοί σύλλογοι.

Για άνανδρη και ωμή επίθεση του επιχειρηματία κάνει λόγο η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η επίθεση δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Η εργοδοσία, συνολικά, αποθρασύνεται με τις πλάτες των κυβερνήσεων και της σημερινής». «Τα περιστατικά βίας σε εργαζομένους και συνδικαλιστές δεν πρέπει να φοβίσουν κανέναν», συμπληρώνει.

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων καταδικάζει και καταγγέλλει την επίθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά:«Η επίθεση αυτή δεν είναι τυχαία, εντάσσεται μέσα στο σύνολο της επίθεσης και της τρομοκρατίας που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία».

Εξάλλου, καταδικαστικές ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, από το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, από τις ομάδες και συλλόγους του νομού Ηρακλείου-μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) κ.ά.

https://left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: