Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2017

ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ - ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΟΥΡΑΝΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ

Το πανάκριβο ετήσιο πάρτι των ελίτ του πλανήτη στο Νταβός της Ελβετίας ξεκίνησε χθες και η υποκρισία ως συνήθως περισσεύει.

Στην κορυφή της ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum - WEF) -που διεξάγεται στο γνωστό θέρετρο των Αλπεων από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου- βρίσκεται φέτος η οικονομική ανισότητα.


Στην τακτική ετήσια έκθεσή του, το φόρουμ προειδοποίησε ότι το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

Τουλάχιστον έξι πάνελ συζητήσεων του φόρουμ θα έχουν τις επόμενες ημέρες ως κεντρικό τους θέμα το ζήτημα αυτό, ενώ όπου σταθείς κι όπου βρεθείς στο πανάκριβο θέρετρο θα βρεις πάντα κάποιους -έναν πολιτικό, έναν επιχειρηματία ή μια διασημότητα- διαθέσιμους να μιλήσουν για την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα στον πλανήτη.

Η πρόεδρος της Ελβετίας υποδέχθηκε τον Κινέζο ομόλογό της Σι Τζιπίνγκ   
ο ταξίδι εκεί, η διαμονή, η πρόσβαση στους χώρους του φόρουμ δεν είναι το πιο φτηνό πράγμα στον κόσμο.

Η βασική ιδιότητα μέλους του φόρουμ και ένα απλό εισιτήριο εισόδου -που εξασφαλίζει την πρόσβαση μόνο στις βασικές συνεδρίες- κοστίζει 68.000 ελβετικά φράγκα (63.500 ευρώ).

Για να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν Στρατηγικοί Εταίροι του Φόρουμ πληρώνοντας 600.000 ελβετικά φράγκα (559.500 ευρώ).

Το ποσόν αυτό δίνει το δικαίωμα στον διευθύνοντα σύμβουλο μιας επιχείρησης να φέρει μαζί του και ακόμη 4 στελέχη ή υπηρέτες του (!).

Ο καθένας τους όμως θα πρέπει να πληρώσει ακόμη 18.000 ελβετικά φράγκα για το εισιτήριο εισόδου στο φόρουμ.

Μόνο 100 επιχειρήσεις μπορούν να είναι Στρατηγικοί Εταίροι του Φόρουμ -μεταξύ αυτών και οι Facebook, Google, HSBC, Barclays, ΒΡ. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το WEF καταφέρνει να έχει τεράστια έσοδα κάθε χρόνο που μόνο πέρυσι άγγιξαν τα 250 εκατ. ευρώ.

Πολυδάπανα πάρτι
Στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται όσα ξοδεύονται για τα πολυδάπανα πάρτι των μεγιστάνων που αναζητούν επιρροή, για τις εκδηλώσεις των εταιρειών που αναζητούν συμφωνίες, για τα έξοδα διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία, για τις δαπάνες μετάβασης.

Οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ στα κοντινά αεροδρόμια του Νταβός κατά τη διάρκεια του περσινού φόρουμ ξεπέρασαν τις 1.700, ενώ φέτος αναμένεται αύξησή τους κατά 10%.

Η αύξηση πτήσεων ιδιωτικών τζετ (κάθε ένα από τα οποία καίει σε μια ώρα τόσο καύσιμο όσο ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο σε ένα χρόνο), αλλά και ελικοπτέρων -που οι μεγιστάνες και τα στελέχη τα προτιμούν για τις κοντινές τους μετακινήσεις προκειμένου να γλιτώνουν την κίνηση των δρόμων- σημειώνεται λίγες μόνο ημέρες από την προειδοποίηση του φόρουμ ότι η κλιματική αλλαγή είναι η δεύτερη απειλή για τον κόσμο μετά την ανισότητα.

Η υποκρισία του Νταβός όμως δεν βρίσκεται μόνο εδώ.

Βρίσκεται -κυρίως- στους διαδρόμους των συνεδριακών χώρων, στις ρεσεψιόν, στα δωμάτια των ξενοδοχείων, στα εστιατόρια, στα μπαρ, στις πολυτελείς δεξιώσεις και πάρτι.

Εκεί, εκτός της «ανώτερης κάστας» που απολαμβάνει, κινούνται καθημερινά εκατοντάδες υπηρέτριες, πορτιέρηδες, ρεσεψιονίστ, σερβιτόροι, μάγειρες, ζαχαροπλάστες και άλλοι εργαζόμενοι με μοναδικό τους στόχο να μη λείψει τίποτα από τις ελίτ.

Σε αντίθεση με τις πολυτελείς σουίτες των ξενοδοχείων -στις οποίες περνούν τη νύχτα τους οι πολιτικοί ηγέτες, τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, οι διασημότητες και οι μεγιστάνες- οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται στριμωγμένοι σε δωμάτια των τεσσάρων και των πέντε κρεβατιών, το ένα πάνω στο άλλο.

Δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι των ξενοδοχείων του Νταβός. Εχουν έρθει εκτάκτως από άλλα ξενοδοχεία του κόσμου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του συνεδρίου και ελπίζουν σε μια καλύτερη αμοιβή, σε ένα υψηλότερο φιλοδώρημα.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μιλήσουν στα πάνελ του Νταβός για τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα.

Κι όμως είναι οι πρώτοι στους οποίους θα έπρεπε να δοθεί ο λόγος… Για να μην κοροϊδευόμαστε.

Μπάμπης Μιχάλης

http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
19-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: