Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

ΜΑΞΙΜΟΥ: ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή την αναφορά Σόιμπλε (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω) αλλά και την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης λόγω των παράλογων απαιτήσεων του Ταμείου.

«Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.


Η αναφορά του Β. Σόιμπλε: Αν φύγει το ΔΝΤ, θα έρθει ο ESM

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και να αναλάβει ο ESM τον εποπτικό του ρόλο αντιμετωπίζει η Γερμανία, όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι -όπως φαίνεται- είναι εν τέλει εφικτή η συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο, ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».

Στο ερώτημα, τέλος, αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στη γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως στο εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

«Η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο κ. Βίντερστάιν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο. «Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.



«Βούληση να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό»

Tη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη συνάντησή τους.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τη διαδικασία, όσο και την ουσία της δεύτερης αξιολόγησης», συμφώνησαν και οι δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε πως η πάγια θέση της Επιτροπής είναι πως πολλά έχουν γίνει μέχρι στιγμής προκείμενου «να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα». «Ολοκληρώσαμε την πρώτη αξιολόγηση εγκαίρως και βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της δεύτερης» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως από τα συνολικά 80 σημεία της αξιολόγησης υπάρχουν μόνο λίγα που είναι ακόμα ανοιχτά και τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό. Ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ακόμα πως συζητήθηκαν τα μέτρα για το χρέος και η εφαρμογή της απόφασης της 5ης Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική τη σημερινή ανταλλαγή απόψεων, ενώ ευχήθηκε «αίσιο τέλος» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια δυνατή Ελλάδα σε μια δυνατή Ευρωζώνη και αυτό που είναι αναγκαίο είναι ισχυρές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας στη χώρα».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως και οι δύο πλευρές μοιράζονται την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον «στο δρόμο της ανάκαμψης», επισημαίνοντας τα τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. «Κανείς δεν επιθυμεί την επιστροφή της αβεβαιότητας στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ ανέφερε πως συμφώνησε με τον επίτροπο να συνεργαστούν στενά και με τους υπόλοιπους θεσμούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα σημεία της δεύτερης αξιολόγησης. «Όλοι οι παίχτες συγκλίνουν προκειμένου να βρεθούν συνολικές λύσεις» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν «δυσκολίες» λόγω των «πολλών παιχτών» και «ζητημάτων» αλλά και των επερχόμενων εκλογών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά τα ζητήματα και τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν και η «μεγάλη περίοδος του φαύλου κύκλου για την Ελλάδα» θα γυρίσει σε θετική τροχιά. «Όλες οι πλευρές αναζητούν τη λύση και δεν υπάρχουν πολλοί που δημιουργούν πρόβλημα» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς αν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η συγκυρία είναι «θετική» και «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ή αργότερα. Ο Π. Μοσκοβίσι συμπλήρωσε από την πλευρά του ότι γίνονται προσπάθειες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος. Ειδικότερα, οι δύο άντρες ανέφεραν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η προετοιμασία των τελευταίων στοιχείων για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού έτσι ώστε να αξιολογηθεί από το Eurogroup. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα ενέργειας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δημοσιονομικό κενό είναι τα ανοιχτά ζητήματα, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες ζητημάτων, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ληφθούν εντός της περιόδου του προγράμματος, η δημοσιονομική πορεία μετά τη λήξη του προγράμματος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, ανέφερε πως η σειρά επίλυσής τους είναι «ένας από τους λόγους που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις» και πως εφόσον τεθούν επί τάπητος θα καταστεί «δυνατή η επιτάχυνση της διαδικασίας».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το κατά πόσο οι καθυστερήσεις είναι σε βάρος της Ελλάδας, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε πως το Ταμείο πρέπει να πάρει «τις δικές του αποφάσεις, να μετρήσει τι σκέφτεται για το πρόγραμμα και το επίπεδο της συμμετοχής του». «Έχω ακούσει πολλές φορές ότι ξεμένουμε από χρόνο και πιστεύω ότι ο χρόνος είναι σημαντικός. Καταλαβαίνω ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια λύση και μια καθαρή έξοδο, όπως και οι επενδυτές» συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται ουσιαστικό ζήτημα πίεσης χρόνου. «Πιστεύω ότι εάν κρατηθεί αυτή η καλή συγκυρία, θα καθησυχάσει τους επενδυτές εντός και εκτός της χώρας αλλά και τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα» ανέφερε.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει λόγος να χάνεται χρόνος», ενώ επανέλαβε πως «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο». «Η Κομισιόν πάντα εργάζεται στο πλαίσιο των θεσμών και προσπαθούμε να έχουμε μια κοινή θέση, συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ. Η παρουσία του ΔΝΤ είναι αναγκαία για κάποια κράτη-μέλη χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατή μια συμφωνία. Και όσο ισχύει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με τον τρόπο που το κάνουμε μέχρι σήμερα», κατέληξε ο επίτροπος.



«Σε καλό κλίμα το EWG»

Την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εξέτασαν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συζήτηση που θα γίνει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 26 Ιανουαρίου. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα μετά τις τριβές του περασμένου μήνα, που είχαν προκαλέσει οι ακραόοι κύκλοι των δανειστών με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού υπέρ των συνταξιούχων.

Ωστόσο προκύπτει, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, πως όλες οι πλευρές εμμένουν -για την ώρα- στις θέσεις τους. Η Ελλάδα αποκλείει τη νομοθέτηση από τώρα μέτρων για μετά το 2018, η Κομισιόν εμμένει σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του επαναλαμβάνει πως εάν οι στόχοι των πλεονασμάτων παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Η διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ εξηγεί εν μέρει και τη νέα παρέμβαση στη διαδικασία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφ. Σόιμπλε, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ και αντικατάστασής του στον εποπτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα από τον ESM. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συμμετείχαν και εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επαφές που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις

Αναφορικά με τη β' αξιολόγηση, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε την Πέμπτη ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σταθερές και συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για «να κλείσει σε σύντομο διάστημα η β' αξιολόγηση και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017». Είπε ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. «Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. (διαβάστε αναλυτικά).

Τζ. Ράις: Εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ

Ανοιχτή άφησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόσο την ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων όσο και την ημερομηνία δημοσίευσης της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού χρέους.

Ο Τζέρι Ραις, πάντως, κατά την πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων της φετινής χρονιάς, υποστήριξε ότι είναι εφικτή -παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται- η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα όχι με απλό ρόλο συμβούλου, αλλά και με συγκεκριμένη χρηματοδοτική συμμετοχή. Ο κ. Ράις συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο ν’ ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέμεινε στη θέση του Ταμείου περί των ελληνικών πλεονασμάτων: Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε στόχους επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, τότε το ΔΝΤ θα επιμείνει στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4. Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για τον λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.



Μετεξέλιξη του ESM

«Έχω την αίσθηση πως αν δεν ήταν το ΔΝΤ, θα είχαμε προ πολλού καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Το «ιδανικό» θα ήταν τα ζητήματά τους να τα χειρίζονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, συμπλήρωσε. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει, η Ελλάδα δεν ζητά την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αναγνωρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση, μια σειρά από χώρες θα είχαν «πολιτικό πρόβλημα». «Η γερμανική Βουλή, για παράδειγμα, υπερψήφισε τα ελληνικά δάνεια με την προϋπόθεση ότι στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Η αποχώρησή του θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις» επισήμανε.

Οι δηλώσεις του Τσακαλώτου-Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (ανεπίσημη μετάφραση):

Pierre Moscovici

«Ήταν χαρά για μένα να υποδεχτώ τον φίλο μου. Είχαμε  μια πολύ καλή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι έχουν γίνει πολλά την προηγούμενη περίοδο προκειμένου να υπάρξει επιτυχία και το πρόγραμμα αυτό να πετύχει αληθινά. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ολοκληρώσει έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση που οδήγησε σε μια πολύ σημαντική εκταμίευση. Προχωρούμε προς την σωστή κατεύθυνση προκειμένου να ολοκληρώσουμε την δεύτερη αξιολόγηση, κάτι  που είναι ο κοινός στόχος μας. Σε πολλά θέματα έχουμε συμφωνήσει, πολύ λίγα θέματα είναι ακόμα στο τραπέζι, τα συζητήσαμε και ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε και για τις  μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα.  Συζητήσαμε ακόμα για τα μέτρα για το χρέος και τον τρόπο που θα ενδυναμώσουμε την συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.  Είχαμε λοιπόν μια πολύ ουσιαστική και πολύ θετική ανταλλαγή απόψεων  προκειμένου να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό και με τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα για τα θέματα που παραμένουν εκκρεμή. Είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα αυτό θα στεφθεί με επιτυχία, επειδή αυτό που θέλει η σημερινή Επιτροπή υπό τον Juncker είναι να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα εντός μιας ισχυρής ευρωζώνης. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι θα έχουμε μια κατάσταση όπου όλοι θα είναι ωφελημένοι, με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να επιστρέψει η βεβαιότητα, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και η σταθερότητα στην χώρα και ολόκληρη την ευρωζώνη. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και θα συνεχίσουμε την εντατική μας συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια του Eurogroup και από κοινού με τους υπόλοιπους θεσμούς γιατί βεβαίως η Επιτροπή θέλει πάντοτε να εργάζεται μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση τόσο σε ό,τι αφορά την διαδικασία όσο και σε ό,τι αφορά την ουσία της δεύτερης αξιολόγησης. Και οι δύο συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν τέλει στην οδό της ανάκαμψης. Επιστρέψαμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς είχαμε τρία συνεχή τρίμηνα όπου καταγράφηκε θετική ανάπτυξη. Κανείς μας δεν θέλει να δει την ανάπτυξη αυτή να μπαίνει σε ρίσκο από τυχόν αύξηση της αβεβαιότητας. Για τον λόγο αυτό συμφωνήσαμε να εργαστούμε στενά μαζί και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και τους θεσμούς  ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία επί όλων των πτυχών της δεύτερης αξιολόγησης: Δηλαδή όχι μόνο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά και για την περίοδο μετά το 2018 και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Έχω την αίσθηση ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές φτάνουν όλο και πιο κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης. Είναι γεγονός ότι όταν εμπλέκονται πολλοί κάτι τέτοιο είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και όπως όλοι γνωρίζετε, πλησιάζουν εκλογικές αναμετρήσεις που περιπλέκουν τα πράγματα, Πιστεύω όμως ότι με καλή θέληση όλα αυτά τα θέματα, τα προβλήματα δηλαδή που παραμένουν,  μπορούν να ξεπεραστούν. Και οι δύο προσβλέπουμε σε κάτι τέτοιο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία, ύστερα από μια μακρά περίοδο καχεξίας,  θα στραφεί προς ένα περισσότερο ενάρετο κύκλο».

Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων.

-Σε ερώτηση για το κατά πόσο θεωρεί εφικτή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε:

«Όπως είπα, όταν εμπλέκονται τόσες πολλές πλευρές, υπάρχουν πάντα πολλά ζητήματα να συζητηθούν και συμφωνίες να γίνουν. Αυτό που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή είναι ότι πιστεύω ότι υπάρχει θετική δυναμική. Η δυναμική βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, νομίζω ότι όλα τα μέρη επιζητούν μία λύση και δεν είναι πολλοί αυτοί που επιθυμούν να προκαλέσουν πρόβλημα ως προς αυτή τη δυναμική. Δε γνωρίζω λοιπόν σε αυτή τη φάση αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο ή αργότερα, αλλά νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει, ιδίως με τον Pierre, ότι όσο συντομότερα τόσο καλύτερα».

Ο Επίτροπος Moscovici σημείωσε:

«Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος και πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ακόμα εφικτή και ευκταία και μπορώ όντως να επιβεβαιώσω ότι όσο συντομότερα τόσο καλύτερα. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό».

-Σε επόμενη ερώτηση σε σχέση με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και με το πότε αναμένεται η επιστροφή τους, ο Pierre Moscovici σχολίασε:

«Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Αν οι θεσμοί επιστρέψουν, θα είναι για να προετοιμάσουν τα τελευταία στοιχεία της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, πριν την αξιολόγηση από το Eurogroup. Στην πραγματικότητα, από τα 80 σημεία, πολύ λίγα παραμένουν ακόμα στο τραπέζι, όπως η μεταρρύθμιση της ενέργειας, η συζήτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και η διορθωτική εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού, σημείο στο οποίο η Επιτροπή εμμένει στα στοιχεία που αναφέρθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Υπάρχουν, επομένως, κάποιες προσπάθειες που πρέπει ακόμα να γίνουν και κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν, αλλά θεωρώ και πάλι ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μέσα στις δυνατότητές μας».

Ό Έλληνας Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε:

«Συμφωνώ. Δε νομίζω ότι το κύριο ζήτημα είναι το κατά πόσο και πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα. Έχουμε τρεις σειρές ζητημάτων να συζητήσουμε. Η πρώτη αφορά τις μεταρρυθμίσεις μέσα στη χρονική περίοδο του προγράμματος, η δεύτερη το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος και η τρίτη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό που έχει δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις και θα μπορούσε να καταστεί ευκολότερο είναι η διαδικασία αλληλουχίας, το πότε συζητιέται τι και με ποια σειρά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, θεωρώ, για τους οποίους έχουν προκύψει καθυστερήσεις και νομίζω ότι τώρα είμαστε σε ένα στάδιο όπου μπορούμε όλοι μαζί να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και αυτό θα βοηθούσε στην επίσπευση της διαδικασίας».   

-Σε ερώτηση για το κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ, δεδομένου ότι είναι χρονιά εκλογών σε χώρες της Ευρώπης, ο χρόνος εξαντλείται και στην Ελλάδα θα υπάρξει πρόβλημα χρημάτων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε:

«Το ΔΝΤ πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του. Πρέπει να ζυγίσει τις απόψεις του για το πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του, αφού γνωρίζετε ότι για το ΔΝΤ τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο. Έχω ακούσει πολλές φορές – τον ενάμισι χρόνο που βρίσκομαι στη θέση αυτή, αλλά και πιο πριν που συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις – ότι εξαντλείται ο χρόνος. Δε νομίζω, όμως, - όσο κι αν καταλαβαίνω τη σημασία του χρόνου και για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν διακαώς μια λύση και για τους επενδυτές που θέλουν ένα ξεκάθαρο διάδρομο – ότι είναι μια δίκαιη περιγραφή [το ότι εξαντλείται ο χρόνος], τόσο από την οπτική γωνία των επενδυτών όσο και των πολιτικών. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι σημαντικός, ο κόσμος χρειάζεται να δει ότι υπάρχει μία δυναμική – αυτό είναι πολύ σημαντικό - αλλά πιστεύω ότι, αν διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική, αυτό θα είναι καθησυχαστικό τόσο για τους επενδυτές, εντός και εκτός της χώρας, όσο και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ο οποίος αξίζει να έχει μπροστά του μία ξεκάθαρη προοπτική, ώστε να μπορέσει να νιώσει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πορεία».   

O Pierre Moscovici ανέφερε σχετικά:

«Είμαι στο Eurogroup εδώ και σχεδόν 5 χρόνια πλέον και μπορώ να επιβεβαιώσω το συλλογισμό σας σε σχέση με το χρόνο, αν και δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάται ο χρόνος. Ας προχωρήσουμε γρήγορα και το γοργόν και χάριν έχει. Αναφορικά με το ΔΝΤ, η Επιτροπή πάντοτε ενεργεί σε ένα πλαίσιο μιας ομάδας θεσμών, όπως ο ΕΜΣ και η ΕΚΤ από την ευρωπαϊκή πλευρά, συν το ΔΝΤ. Πάντα προσπαθούμε να επιτύχουμε μία συλλογική θέση που να εμπλέκει το ΔΝΤ. Γνωρίζω επίσης, από την εμπειρία μου, ότι η παρουσία του ΔΝΤ αποτελεί μια καθησυχαστική αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη μέλη, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Όσο η κατάσταση παραμένει αυτή, πρέπει να προχωρήσουμε όπως ήδη κάνουμε».      LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2017

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Έχω ένα αρκετά υψηλό κεφάλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους
δανείζουν Lease. Έχω προσφέρει δάνεια σε ένα πολύ ελκυστικό επιτόκιο 2% με
περίοδο αποπληρωμής από 1-20 ετών. Διαδικασία μου είναι πολύ
γρήγορη και αξιόπιστη.
Ανάγκες για δανεισμό χρημάτων μεταξύ ιδιωτών να αντιμετωπίσουν
οικονομικές δυσκολίες, δεν εξετάσουμε πιο π.μ. εδώ
να σας γνωρίσουμε αμέσως.
Αυτοί είναι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να σας βοηθήσει:
Χρηματοοικονομικά Δανείου
-Αρχική Δανείου
-Επενδυτικές Δανείου
-Αυτόματη Δανείου
-Debt Ενοποίηση
- Εξαγορά της πίστωσης
- Προσωπικό δάνειο
Έτοιμο σπουδαστών και των ανέργων
Αυτά τα δάνεια είναι καλά ασφαλισμένα για μέγιστη ασφάλεια.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου απευθείας στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου: geepeeloanfirm@gmail.com

Unknown είπε...

Έχω ένα αρκετά υψηλό κεφάλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους
δανείζουν Lease. Έχω προσφέρει δάνεια σε ένα πολύ ελκυστικό επιτόκιο 2% με
περίοδο αποπληρωμής από 1-20 ετών. Διαδικασία μου είναι πολύ
γρήγορη και αξιόπιστη.
Ανάγκες για δανεισμό χρημάτων μεταξύ ιδιωτών να αντιμετωπίσουν
οικονομικές δυσκολίες, δεν εξετάσουμε πιο π.μ. εδώ
να σας γνωρίσουμε αμέσως.
Αυτοί είναι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να σας βοηθήσει:
Χρηματοοικονομικά Δανείου
-Αρχική Δανείου
-Επενδυτικές Δανείου
-Αυτόματη Δανείου
-Debt Ενοποίηση
- Εξαγορά της πίστωσης
- Προσωπικό δάνειο
Έτοιμο σπουδαστών και των ανέργων
Αυτά τα δάνεια είναι καλά ασφαλισμένα για μέγιστη ασφάλεια.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου απευθείας στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου: geepeeloanfirm@gmail.com