Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ

«Πραξικόπημα» των συστημικών τραπεζών κατά της κυβέρνησης στο θέμα της μη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Με επιστολή τους απειλούν να μπλοκάρουν και δικαστικά το κυβερνητικό σχέδιο για απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και διατήρηση του 51% από το Δημόσιο.
 Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2015 ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς απετράπη η ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης Μικρής ΔΕΗ -σχέδιο στο οποίο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Αντ΄ αυτού η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει τη διατήρηση του 51% από το Δημόσιο, την είσοδο του 25% στο Χρηματιστήριο και την πώληση του 24% σε εταιρία του ενεργειακού τομέα κάτι που ήδη έγινε με αγοραστή την κινεζική State Grid. Το σχέδιο αποδέχτηκαν οι θεσμοί υποχωρώντας από τη θέση τους για ιδιωτικοποίηση.


Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαρτίου διαφορετικά η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πωλήσει το 100% του ΑΔΜΗΕ. Και να οδηγηθεί έτσι σε νέο στάτους που υπερακοντίζει ακόμη και αυτές τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις των θεσμών.

Στην  επιστολή τους οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι βλάπτονται τα συμφέροντά τους καθώς η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ συρρικνώνει τις καλύψεις για δάνεια που έχουν παραχωρήσει προς την επιχείρηση.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θεωρείται ιδιαιτέρως σοβαρή διεξάγεται αυτή τη στιγμή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή όλων των οικονομικών υπουργών και υπηρεσιακών στελεχών.
https://left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: