Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2017

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»: ΧΩΡΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Χωρίς παροχή οξυγόνου κινδύνευσαν να μείνουν δεκάδες ασθενείς με βαριά αναπνευστικά προβλήματα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
Στο νοσοκομείο υπάρχει δεξαμενή μεγάλου κυβισμού σε εξωτερικό χώρο που προμηθεύει το κεντρικό επιτοίχιο σύστημα παροχής οξυγόνου, σε όλους τους θαλάμους. Τα ξημερώματα της Δευτέρας η δεξαμενή άδειασε, άρχισε να χτυπά «συναγερμός», επικράτησε πανικός στο προσωπικό και τους ασθενείς. Οι τεχνικοί έσπευσαν προς το προσωπικό ζητώντας να κλείσει την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς που δεν το είχαν μεγάλη ανάγκη - ακόμη και σε διασωληνωμένους ασθενείς από τη μονάδα εμφραγμάτων - και σε όσους μπορούσαν να τους βάλει φορητές μπουκάλες οξυγόνου. Αυτές όμως δεν επαρκούσαν: Για παράδειγμα, στην 6η κλινική υπάρχουν τρεις μπουκάλες και οι ασθενείς ήταν 35!

Πολλά ερωτήματα γεννιούνται από αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς, όπως διευκρινίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το πρόβλημα δεν ήταν τεχνικό. «Τέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών. Κανείς δεν μπαίνει στο νοσοκομείο για πλάκα, ούτε παίρνει οξυγόνο αν δεν το έχει ανάγκη. Κάναμε έκπτωση στη νοσηλεία των αρρώστων για να μην έχουμε θανάτους, ωστόσο αυτό που μας ζητήθηκε ήταν αδύνατο και επικίνδυνο. Το προσωπικό, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, χρησιμοποιώντας ό,τι εφεδρεία οξυγόνου υπήρχε στο νοσοκομείο, αλλά και μη εκτελώντας νοσηλεία με εισπνεόμενα κατόρθωσε να εξοικονομηθεί οξυγόνο, μέχρι να φουλάρουν τη δεξαμενή στις 6 το πρωί της Δευτέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Μπριάνας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Σωτηρία».
Τεράστιες ελλείψεις, με τους ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη
Παράλληλα, καταγγέλλει τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν συνολικά το τελευταίο διάστημα προσωπικό και ασθενείς στο νοσοκομείο.
Πάνω από 400 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι κενές. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές και γιατρούς έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν κλείσει πάνω από 30 κρεβάτια. Καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πάρουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα από εξωτερικά φαρμακεία γιατί δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο. Εδώ κι ένα μήνα δε λειτουργεί ο αναλυτής αερίων αίματος λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Στους εργαζόμενους οφείλονται χιλιάδες δεδουλευμένα ρεπό, εφημερίες. Υπάρχει έλλειψη αντιικών φαρμάκων τα οποία οι συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι από φαρμακεία. Δεν υπάρχουν καρέκλες, σκεπάσματα, μαξιλάρια για τους ασθενείς, οι συγγενείς φέρνουν σκαμπό από τα σπίτια τους...
Αυτή η επικίνδυνη και άθλια κατάσταση παγιώνεται και επιδεινώνεται, καθώς η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό θα παραμείνει και το 2017 στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρσι, ενώ μόνο το 2015 είχε κατακρεουργηθεί κατά 22,8%...
«Εχουμε κάνει επανειλημμένες αναφορές στη διοίκηση του νοσοκομείου για την άθλια κατάσταση που βιώνουμε προσωπικό, ασθενείς και συγγενείς. Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνέχεια των προηγούμενων πολιτικών που εμπορευματοποιούν την Υγεία, με τον ασφαλισμένο να βάζει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι απόρροια της πολιτικής που θέλει τη δημόσια Υγεία εμπόρευμα», σημειώνει ο Γ. Μπριάνας.
«Είναι ανάγκη να σηκώσουμε ανάστημα και να αντικρούσουμε αυτή τη λαίλαπα», τονίζει. Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς, θα συνεδριάσει σήμερα το ΔΣ του Σωματείου και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασιστεί η παραπέρα δράση τους και να εφαρμοστεί απόφαση προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, που αφορά εισαγγελική παρέμβαση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου.  http://www.rizospastis.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: