Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

#Cyprustalks: ΣΤΙΣ 18/1 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα συνεχισθούν σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου, για θέματα ασφάλειας και πάλι - Νίκος Αναστασιάδης: Η Γενεύη αποτελεί «την απαρχή για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη να είναι αυτή που προσδοκά ο κυπριακός λαός» - «Μια δίκαιη λύση δεν μπορεί να αφήνει νικητές και ηττημένους» -Τορπίλη Ερντογάν: «Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο» - Στη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στέκονται σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.


Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.

Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Αναστασιάδης: Η Γενεύη «απαρχή για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη να είναι αυτή που προσδοκά ο κυπριακός λαός»

«Έχει γίνει περαιτέρω πρόοδος, χωρίς να σημαίνει ότι τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας», δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.



Οι δηλώσεις του Κύπριου προέδρου

«Είναι γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου έλαβα μία απόφαση ευθύνης για να επιτύχω δύο στόχους: Να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής και κυρίως της τουρκικής πλευράς σε ό, τι αφορά στο εδαφικό και στα θέματα ασφαλείας», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης, προσθέτοντας : «Για πρώτη φορά από το 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη, όπου καταγράφεται σημαντικό κομμάτι επιστροφής εδαφών, καίτοι ο χάρτης δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. Ο χάρτης αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι «για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο με την Ε.Ε, όπου η Τουρκία επεπλάκη για πρώτη φορά σε συζήτηση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής».

Για το το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι ο διάλογος στη Γενεύη αποτελεί «την απαρχή για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη να είναι αυτή που προσδοκά ο Κυπριακός λαός». Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι «η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει ενώπιον της διάσκεψης είναι η πρόταση που κατατέθηκε από τη δική μας πλευρά».

Ο Νίκος Αναστασιάδης επίσης εξέφρασε τις θεσμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη και την άψογη συνεργασία. Ερωτηθείς εάν υπήρχε προστριβή με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, είπε «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με κουτσομπολιά. Με τον κ. Κοτζιά και την ελληνική κυβέρνηση είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση».

Τέλος ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής καταγράφονται. «Βεβαίως στο τέλος θα φανεί εάν θα βρει ανταπόκριση από τις άλλες πλευρές η πρότασή μας», τόνισε, προσθέτοντας: «άρχισε ένας διάλογος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Η δική μας πρόταση είναι εφ όλης της ύλης, είτε στην ασφάλεια -εξωτερική και εσωτερική- είτε ακόμη και για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης μετά τη λύση. Δεν υπάρχει θέμα καταληκτικής ημερομηνίας. Είναι η απαρχή του διαλόγου που τώρα ξεκίνησε. Εϊμαστε σε συνεχή διάλογο. Και όσο ο διάλογος παραμένει ζωντανός ελπίζω» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αποχωρώντας από τη Γενεύη: «Μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αφήνει νικητές και ηττημένους»

«Η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αφήνει νικητές και ηττημένους, αν θέλουμε να είναι διαρκείας και βιώσιμη. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή», υπογράμμισε αργότερα το μεσημέρι της Παρασκευής,  ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την οποία έκλεισε την παρουσία του, εδώ, στην Γενεύη. Διεξοδικός στις απαντήσεις του για όσα συζητήθηκαν πίσω από τις πόρτες του Μεγάρου των Ηνωμένων Εθνών που φιλοξένησε την πολυμερή Διάσκεψη (το επονομαζόμενο «Παλάτι των Εθνών»), υπογράμμισε, σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι αν εννοούσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όλα όσα είπε χθες για τα κατοχικά στρατεύματα, τότε «δεν θα έπρεπε να είναι παρών στη Διάσκεψη».


anastasiades-13jan17.jpg


Παραλλήλως έκλεισε, άπαξ δια παντός, τη φημολογία -«κουτσομπολιά, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» τα χαρακτήρισε ο ίδιος- που τον εμφανίζουν να έχει διαφωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. «Ουδεμία παρεξήγηση υπήρξε, οποιαδήποτε στιγμή, ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Από την αρχή ως το τέλος είχαμε απόλυτη συνεργασία, ήμασταν σε απόλυτη συνεννόηση», ανέφερε. (αναλυτικά)


Τορπίλη Ερντογάν: «Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής αποχωρώντας από το τέμενος δήλωσε, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό ότι « η "Βόρεια Κύπρος" καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η "Νότια Κύπρος" και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων».
turkey-president-recep-tayyip-erdogan.jpg

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: «Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την "Βόρεια" και την "Νότια Κύπρο". Τα είχαμε πει και παλαιότερα».


Η πρώτη αξιολόγηση της Διάσκεψης

Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της χθεσινής Διάσκεψης, ο Ν. Χριστοδουλίδης επεσήμανε το βράδυ της Πέμπτης ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί, «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».

Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε.(ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντ. Τουσκ, όπως διευκρίνισε). Ενώ ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει ως τώρα εξάλλου. Το τυπικό τέλος της χθεσινής συνεδρίασης θα δοθεί με την έκδοση ανακοίνωσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.



ΟΗΕ: Ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συζητήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, υπογράμμισαν σήμερα την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

- Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

- Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

 Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.   LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: