Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2017

ΤΟ FACEBOOK ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ P2P ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ MESSENGER ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Του Παναγιώτη Μαρκίδη
Αν, εκτός της αποστολής γραπτών μηνυμάτων, χρησιμοποιείτε τις επιπλέον επιλογές που προσφέρει το Messenger στο Facebook (emojis, παιχνίδια, αποστολή φωτογραφιών ή αρχείων φωνητικής ηχογράφησης κ.α), τότε ίσως τις τελευταίες ημέρες έχετε προσέξει ότι στη γραμμή των σχετικών εργαλείων έχει προστεθεί και ένα εικονίδιο με το σήμα του δολαρίου. Αυτό αντιστοιχεί στις απευθείας πληρωμές ή πιο απλά μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ των χρηστών της δημοφιλέστερης πλατφόρμας social media.


Η δυνατότητα P2P (Person to Person) πληρωμών λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως αναφέρεται ακόμα στις οδηγίες ενεργοποίησης «για να στείλετε ή να λάβετε χρήματα μέσω του Messenger, πρέπει να προσθέσετε στο λογαριασμό σας μια χρεωστική κάρτα που έχει εκδοθεί από αμερικανική τράπεζα». Αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα, δίνοντας τη δυνατότητα και στους χρήστες με χρεωστικές κάρτες Visa ή MasterCard από ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα να πραγματοποιούν μεταξύ τους απευθείας συναλλαγές.

Πριν από μερικούς μήνες το Facebook έλαβε άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή του έδρα, αιτούμενο σύμφωνα με πληροφορίες σχετικές άδειες από τις κεντρικές τράπεζες και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Όπως ανέφερε η El Pais, πριν από λίγες ημέρες το Facebook έλαβε τη σχετική άδεια και από την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, εξέλιξη που καταδεικνύει την πρόθεση επέκτασης του συστήματος P2P πληρωμών μέσω Messenger στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες υπηρεσίες P2P συναλλαγών προσφέρονται ήδη μέσω αρκετών εφαρμογών τραπεζών και νεοσύστατων ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος και στη χώρα μας (για παράδειγμα μέσω του βερολινέζικου Number26), ωστόσο είναι προφανές ότι το Facebook ποντάρει στην τεράστια βάση ενεργών χρηστών –στη Δυτική Ευρώπη υπολογίζεται ότι φέτος θα υπερβούν τα 166 εκατομμύρια.

Το Facebook θέλει να εξελίξει το Messenger σε μια εφαρμογή που θα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από τις καθημερινές μας ανάγκες σε επικοινωνία, διασκέδαση, ενημέρωση και οικονομικές συναλλαγές. Παράλληλα, μέσω της τεχνολογίας των chat bots δημιουργεί ένα διευρυμένο οικοσύστημα παρεχόμενων υπηρεσιών από τρίτους, βάζοντας πόδι και στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μάρκους, επικεφαλής ανάπτυξης του Messenger, περισσότερα από 30.000 chat bots (αυτοματοποιημένα συστήματα επικοινωνίας μέσω γραπτών μηνυμάτων) είναι ήδη ενεργά. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Facebook συνεργάζεται με τους βασικούς παίκτες στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών (Visa, MasterCard, American Express, Stripe, PayPal) προκειμένου η υπηρεσία πληρωμών μέσω του Messenger να είναι διαθέσιμη και για συναλλαγές που αφορούν σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών μέσω των διαφόρων chat bots που αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις.

Για την ώρα (οσονούπω όπως φαίνεται και στην Ευρώπη) αυτό που μπορεί να κάνει ένας χρήστης του Facebook μέσω του Messenger στο κομμάτι των συναλλαγών είναι να μεταφέρει χρήματα σε έναν φίλο του ή και να ζητήσει ένα ποσό, στέλνοντας απλά ένα γραπτό μήνυμα. Τα χρήματα χρεώνονται ή πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που είναι συνδεμένος με τη χρεωστική κάρτα την οποία έχει καταχωρήσει στον λογαριασμό του στο Facebook. Όπως διευκρινίζεται, «η αποστολή ή λήψη χρημάτων μέσω μηνυμάτων δεν επιβαρύνεται με κάποια χρέωση από το Facebook. Η λειτουργία αυτή παρέχεται δωρεάν σε όσους μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν». 

http://news247.gr/ 
 ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: