Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2017

ΚΛΕΙΝΕΙ 5ΜΗΝΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΤ ΛΕΣΒΟΥ Ο ΣΥΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΠΟΥ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕ

 Η νομική ομάδα της ΜΚΟ «Μετάδραση» προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου του Σύρου πρόσφυγα από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου. Είναι η πρώτη υπόθεση πρόσφυγα που φτάνει στην ολομέλεια του ΣτΕ μετά από προσφυγή και σύμφωνα με νομικούς κύκλους θεωρείται απόφαση «πιλότος», αφού επί της ουσίας θα διατυπωθεί η άποψη του Ανώτατου Δικαστηρίου για το αν θεωρείται ασφαλής χώρα η Τουρκία, και επόμενος η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιστρέφει πρόσφυγες στη γείτονα χώρα.


Η πρόεδρος της Λώρα Παπά δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την οποία και αναμένουμε την απόφαση. Δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΣΤΕ απεφάνθη αρνητικά για την υπόθεση είναι αναληθή. Ο εν λόγω Σύρος πρόσφυγας πράγματι βρίσκεται κρατούμενος εδώ και πέντε μήνες στα κρατητήρια της Αστυνομικής  Διεύθυνσης Μυτιλήνης. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι μόνο για ολιγοήμερη κράτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού. Δυστυχώς οι γιατροί διαπίστωσαν πως η κράτηση έχει προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα υγείας στον Σύρο πρόσφυγα. Δεδομένης αυτής της κατάστασης κάνουμε έκκληση να αποφυλακιστεί για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι την έκδοση της απόφασης από το ΣΤΕ».

Έκκληση  για αποφυλάκιση του Σύρου πρόσφυγα απεύθυνε η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωση της. όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο Noori (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας, κρατείται από τις 9 Σεπτεμβρίου 2016 αφότου η αίτηση ασύλου του κρίθηκε απαράδεκτη από την Επιτροπή Προσφυγών με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για αυτόν. Στις 14 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, ανέστειλε προσωρινά την απέλασή του μέχρι να αποφασίσει αν θα αναστείλει ή όχι την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών. Η ακροαματική διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας έλαβε χώρα στις 29 Νοεμβρίου, αλλά η απόφαση ακόμη εκκρεμεί. Αν η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία μπορεί να εκδοθεί ανά πάσα στιγμή, υιοθετήσει κι αυτή το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Noori κινδυνεύει άμεσα να επιστραφεί στην Τουρκία.

Ο Noori παραμένει υπό αστυνομική κράτηση, εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση του περισσότερο από πέντε μήνες, υπερβαίνοντας το ανώτατο χρονικό όριο κατά το οποίο οποιοσδήποτε αιτών άσυλο επιτρέπεται να κρατείται, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο (90 ημέρες). Προς το παρόν, κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, στη Λέσβο, Μοιράζεται ένα μικρό κελί με άλλα 5-6 άτομα και κοιμάται σε ένα στρώμα στο πάτωμα. Ο Noori έχει κολλήσει ψώρα ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών. Οι δικηγόροι του Noori έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησης του ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων στη βάση ότι έχει υπερβεί την ανώτατο όριο κράτησης και ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναστείλει προσωρινά την απέλασή του. Υπέβαλαν, επίσης, μια ψυχοκοινωνική γνωμάτευση ενός ανεξάρτητου κοινωνικού λειτουργού, ο οποίος διέγνωσε ότι ο Noori πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και ότι η ψυχική υγεία του επιδεινώνεται λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης και της αβεβαιότητας για το μέλλον του. Τα τοπικά δικαστήρια διέταξαν τη συνέχιση της κράτησης του Noori με το αιτιολογικό ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 2016, άνοιξε τον δρόμο για την Ελλάδα ώστε η τελευταία να επιστρέφει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν αποτελεί επί του παρόντος ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες που επιστρέφονται πίσω σε αυτήν. Δεν παρέχει πλήρες καθεστώς πρόσφυγα σε άτομα που δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και δεν τους χορηγείται κρατική υποστήριξη.

Ο Noori δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι στη Συρία σπούδαζε νοσηλευτική, αλλά έπρεπε να διακόψει τις σπουδές του λόγω του πολέμου. Πρόσφατα είπε: «Αναζητώ ασφάλεια στην Ευρώπη και να ξεκινήσω ξανά τις σπουδές μου».

Πηγή: ΕΡΑ Αιγαίου 

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: