Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2017

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ... ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Μέχρι την Τετάρτη αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις-απάντηση προς τις νέες απαιτήσεις των πιστωτών, όπως αυτές κατατέθηκαν στην ελληνική πλευρά την Παρασκευή και αποτελούν τον άξονα των επεξεργασιών της ελληνικής πλευράς.

Δυσφορία στο Μαξίμου για την κοινή πρόταση Ευρωζώνης-ΔΝΤ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η μερίδα των «σκληρών» δανειστών επιχειρεί να αποδώσει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην Αθήνα.

Με τον χρόνο να πιέζει και τις δύο διαπραγματευόμενες πλευρές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα ως αντίβαρο στα προληπτικά μέτρα που, όπως αποδεικνύεται, είναι αναπόφευκτα.


Αποδεκτή από την Αθήνα φαίνεται ότι έχει γίνει η επίμαχη απαίτηση να νομοθετηθούν από την κυβέρνηση πρόσθετα προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της επίτευξης πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, στην οποία οι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τηρούν ενιαία στάση.

Στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία ώστε οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστράψουν στην Αθήνα το κουαρτέτο για τα τυπικά και να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Μπαράζ επαφών Τσακαλώτου

Αυτή την εβδομάδα θα κορυφωθούν οι επαφές των δύο πλευρών, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει μπαράζ επαφών με πρόσωπα-κλειδιά της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συζητήσεων, αλλά άσκησε έντονη κριτική στο ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό. 

Μιλώντας χθες στην Κεντική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε την άποψη που επαναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες.

«Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 

Δήλωσε με νόημα ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις».

Τέλος, υπογράμμισε δε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit προσθέτοντας ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».
EFSYN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: