Τρίτη, Μαρτίου 07, 2017

ΕΓΝΑΤΙΑ: 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εγνατία οδό διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου των περίπου 1.000 χλμ., που κόστισε περισσότερα από έξι δισ. ευρώ στους φορολογουμένους.

Είναι το δικό τους «φρένο» στον προγραμματισμένο διαγωνισμό για την κατασκευή 10 νέων σταθμών διοδίων, που θα προστεθούν στους οκτώ που ήδη λειτουργούν. Ο ένας από τους σταθμούς, που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε κόμβο της Εγνατίας, στην ουσία εγκαινιάζει την πληρωμή διοδίων για μετακινήσεις μέσα στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

«Η παραχώρηση του έτοιμου αυτοκινητόδρομου δεν συμφέρει ούτε για τεχνικούς ούτε για οικονομικούς λόγους», αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων, που προτείνει να προωθηθεί μέσα στο τρέχον έτος η λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων ώστε να χρεώνονται οι οδηγοί με πιο δίκαιο τρόπο, ανάλογα με τη διαδρομή που διανύουν.


Με βάση παλιότερους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται η παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου σε ιδιώτες για 35 χρόνια για να εξασφαλιστούν πόροι για τη συντήρηση του έργου και την αποπληρωμή των δανείων που είχαν ληφθεί πριν από το 2006 για την κατασκευή του.

Ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τη διοίκηση της Εγνατίας οδού, έχει ζητήσει την εκπόνηση μελέτης κόστους/οφέλους για να την υποβάλει στους θεσμούς.

Τα πρώτα στοιχεία πάντως δείχνουν («Εφ.Συν.» 24/2/2017) ότι τα καθαρά έσοδα για το Δημόσιο στην επόμενη 35ετία θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ, με τη σωστή ανάπτυξη του έργου και χωρίς να «φουσκώνεται» το κόστος συντήρησης.

Με το σημερινό καθεστώς, το προσωπικό για την είσπραξη των διοδίων και η τρέχουσα συντήρηση, που έχουν ανατεθεί έπειτα από διαγωνισμό σε εργολάβους, κοστίζουν 32,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι εισπράξεις από τα διόδια φτάνουν τα 83,2 εκατ. ευρώ και τα 101,2 εκατ. ευρώ μαζί με άλλα έσοδα (ΦΠΑ, οπτικές ίνες κ.λπ.). 
EFSYN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: