Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017

ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ 50ΧΡΟΝΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΕΚΣΚΑΦΕΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα σε εγκατάσταση της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 50χρονου εργαζόμενου.
Το «ατύχημα» έγινε στο ορυχείο Νότιου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), όταν στο σημείο όπου επιχειρούσε ο εκσκαφέας Ε3 προκλήθηκε αποκόλληση χωμάτων, με αποτέλεσμα να πέσουν πάνω στο θάλαμο του χειριστή και να τραυματίσουν τον 50χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελαφρύτερα τραυματίστηκαν επίσης ο εργοδηγός και ο κουμανταδόρος, οι οποίοι βρίσκονταν στο έδαφος και πρόλαβαν να απομακρυνθούν από τους τεράστιους όγκους χώματος.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με τραύματα στα πλευρά. Με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα», οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την έλλειψη μέτρων ασφαλείας της εργασίας. Οπως λένε συνδικαλιστές, λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, η ΔΕΗ ΑΕ δεν λειτουργεί όλους τους εκσκαφείς. Επίσης επιλέγει για λόγους εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος να δουλεύει με μεγάλα πρανή, όπως αυτό όπου σημειώθηκε το ατύχημα, το οποίο ήταν περίπου 25 μέτρα ύψος, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων.
Να σταματήσουν οι διώξεις
Στο μεταξύ, κάλεσμα για να ορθώσουν τείχος αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια στις τρομοκρατικές διώξεις των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ και ενάντια στα σχέδια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων των πληττόμενων χωριών, απευθύνει στα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ.
Απαιτεί να αποσυρθεί τώρα η μήνυση που κατέθεσε η ΔΕΗ ΑΕ καθώς και η κλήση σε απολογία σε βάρος τριών εργαζομένων στην επιχείρηση. Η Διοίκηση της ΔΕΗ, διώκει μέλη του «Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Ν. Κοζάνης», οι οποίοι ανήκουν στο τακτικό προσωπικό της επιχείρησης, επειδή προσπάθησαν εκ μέρους του Συλλόγου, να συναντήσουν τον Πρόεδρο και Διευθύοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ που βρέθηκε στην περιοχή στις 11/2. Ακόμη, η Διοίκηση της ΔΕΗ, έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να απολύσει 8μηνίτη εργαζόμενο μέλος του Συλλόγου.
Η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Είναι γεγονός πως η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της θέλουν σιγή νεκροταφείου από την πλευρά των εργαζομένων για να μπορούν ανενόχλητες να θυσιάζουν καθημερινά τις ανάγκες μας, τις ζωές μας, στον βωμό της μεγιστοποίησης των καπιταλιστικών κερδών (...) Η κλήση σε απολογία και η μήνυση έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν όχι μόνο τους τρεις εργαζόμενους, αλλά συνολικά το προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ και τους κατοίκους των πληττόμενων χωριών».
Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ ότι από την στιγμή που επέλεξε να «σπείρει ανέμους», θα «θερίσει θύελλες». Και καλεί όλες τις εργατικές οργανώσεις, όλους τους μαζικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό των διωκόμενων εργαζομένων και να ζητήσουν να αποσυρθεί η μήνυση και η κλήση σε απολογία.
Τις διώξεις των εργαζομένων της ΔΕΗ καταγγέλλει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης. «Είναι τα ίδια συμφέροντα, οι ίδιες μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν θέσει εκτός εργασίας 13 ιδρυτικά μέλη σωματείου στο εργοτάξιο της κατασκευής της 5ης Μονάδας, του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V», σημειώνει σε ανακοίνωση και καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή «να καταδικάσει και να αντιπαλέψει την εργοδοτική τρομοκρατία σε όλους τους χώρους δουλειάς». .  http://www.rizospastis.gr 


ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: