Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2017

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να είχε κατ' επανάληψη αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC αποκάλυψε τη δήλωση του 2005. 

Ο νέος πρόεδρος είχε πληρώσει τότε φόρο 38 εκατ. δολάρια επί εισοδήματος 150 εκατ. δολαρίων.

Στα έγγραφα δύο σελίδων που παρουσίασε το κανάλι εμφανίζεται αναλυτικά η καταβολή φόρου: 5,3  εκατομμύρια δολάρια φόρος και άλλα 31 εκατ. δολάρια του λεγόμενου alternative minimum tax (AMT).


Το AMT δημιουργήθηκε πριν από 50 χρόνια σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν οι έχοντες από την καταβολή φόρων, επειδή απλά ανακάλυψαν ελαφρύνσεις ή άλλα «παραθυράκια».

Ο ίδιος ο Τραμπ πιέζει για να καταργηθεί ο συγκεκριμένος τρόπος φορολόγησης. «Είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος πιέζει για την κατάργηση του νόμου φόρου που τον 'δάγκωσε' εκείνη τη χρονιά» σχολίασε στους NYTimes ο καθηγητής Φορολογικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Έντουαρντ Κλάινμπαρντ.

Σύμφωνα επίσης με όσα γράφουν οι NYTimes, από τη συγκεκριμένη δήλωση προκύπτει ότι ο Τραμπ διέγραψε εκείνη τη χρονιά εταιρικές ζημιές άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να γλιτώσει φόρο.

Αμερικανοί ανταποκριτές σημειώνουν ότι η αποκάλυψη θα αυξήσει την πίεση στον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για περισσότερη διαφάνεια επί των φορολογικών του. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η κοινή γνώμη πληροφορείται για τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο προσωπικός πλούτος του προέδρου παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Και όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο ανταποκριτής του BBC, η αποκάλυψη αυτή έριξε μεν λίγο φως, αλλά η κοινή γνώμη επέστρεψε στο σκοτάδι.

H δημοσιογράφος του καναλιού, Ρέιτσελ Μάντοου, ξεκαθάρισε ότι έκανε χρήση της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, συμπληρώνοντας ότι το έγγραφο το έλαβε ταχυδρομικώς από άγνωστο αποστολέα.   
Σημειώνεται ότι από το 1976, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δημοσιεύουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν απαιτείται διά νόμου.

Ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ειρωνεύθηκε την αποκάλυψη, γράφοντας στο Twitter: «Breaking news: πριν από 12 χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε πολλά χρήματα και πλήρωσε πολλούς φόρους. #scandal #thankyouMaddow.»

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: