Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017

ΝΙΚΗ ΡΟΥΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΒΙΛΝΤΕΡΣ - “ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ” ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

- Καθαρή η νίκη του απερχόμενου Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε
- Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων παίρνει 33 έδρες ακι 20 ο ακροδεξιός Βίλντερς
- Η στάση του απέναντι στην Τουρκία ένας από τους βασικούς λόγους επιλογής του από τους ψηφοφόρους
- Η μεγαλύτερη συμμετοχή τα τελευταία 30 χρόνια, άγγιξε το 82%
- Μεγαλύτερος χαμένος των εκλογών το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ
- Ψάχνουν τον τέταρτο εταίρο για σχηματισμό κυβέρνησης

Οι εκλογές που όλη η Ευρώπη περίμενε ολοκληρώθηκαν. Το "κακό" που περίμεναν πολλοί έπειτα από το Brexit και την εκλογή Τραμπ, δεν τρίτωσε. Ο ακροδεξιός Γκέρντ Βίλντερς που υποσχόταν μαζικές απελάσεις και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέστη ξεκάθαρη ήττα και παρότι οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να μάχεται "στήθος με στήθος" για την πρωτιά, βρέθηκε 8 μονάδες πίσω από τον Μαρκ Ρούτε και το κόμμα του.Σύμφωνα με τις έρευνες ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία.

Μεγάλος νικητής των εκλογών οι Πράσινοι που είδαν το ποσοστό τους να τετραπλασιάζεται, ενώ αντίθετη πορεία φαίνεται να ακολουθούν οι Εργατικοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ που από τις 38 τους έδρες μένουν με 9! Η ήττα του Γκέρντ Βίλντερς, ανάγκασε μάλιστα να δηλώσει ανοιχτός σε μετεκλογική συνεργασία ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα όμως έχουν αποκλείσει κάθε συζήτηση με το κόμμα του.
Τα αποτελέσματα
Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε παίρνει το 21,2% (από 26,6% το 2012) των ψήφων. Δεύτερο κόμμα, για την ώρα, είναι το ξενοφοφικό, αντι-ισλαμικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα του Γκέρντ Βίλντερς με 13,1% (10,1%) και ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 12,6% (8,5%) και οι Δημοκρατικοί με 12,1% (8%).

Στην πέμπτη θέση οι Σοσιαλιστές με 9,3% (9,7%) και οι Πράσινοι με 9% (2,3%), ενώ το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ καταποντίστηκε από το 24,8% του 2012 στο 5,6% του 2017!

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό "Κόμμα για την Ελευθερία" (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες. Αντώνης Αναστασόπουλος | http://www.newsit.gr

.............

Ολλανδία: Παραδέχεται την ήττα του ο Βίλντερς
Τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, συνεχάρη ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία PVV Γκέερτ Βίλντερς, για τη νίκη του πρώτου στις χθεσινές εκλογές, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.
«Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα», δήλωσε ο Βίλντερς σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κόμμα του κέρδισε έδρες και αυτό το αποτέλεσμα, όπως είπε, «μας κάνει περήφανους». Ακόμα και εκτός κυβέρνησης η επιρροή του κόμματος στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια, πρόσθεσε.
Ο ηγέτης του PVV εξέφρασε επίσης την απορία του για τη δήλωση του Ρούτε ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους «λάθος είδους λαϊκιστές». «Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής», είπε.

........................

Άνετη νίκη έναντι του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς πέτυχε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), με καταμετρημένο το 93% των ψήφων το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει 21,2 %, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς με 13,1%. Την τρίτη θέση, με 12,6 %, καταλαμαβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).
Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, το κόμμα του Ρούτε λαμβάνει 33, το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) 20, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες.
Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Ρούτε: Η Ολλανδία είπε «όχι» στον λαϊκισμό
«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός μιλώντας σε ψηφοφόρους του στη Χάγη. «Η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε ‘στοπ’ στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», πρόσθεσε.
Παραδέχθηκε την ήττα του ο Βίλντερς
Από την πλευρά του ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία PVV Γκέερτ Βίλντερς, συνεχάρη τον Βίλντερς για τη νίκη του, προαναγγέλλοντας ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό. «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα», είπε ο Βίλντερς σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κόμμα του κέρδισε έδρες, συμπληρώνοντας πως «αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους».
Ο ηγέτης του PVV εξέφρασε παράλληλα την απορία του για τη δήλωση του Ρούτε ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους «λάθος είδους λαϊκιστές». «Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής», είπε.
Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων και ανήλθε στο 81%.
Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Ρούτε
Το αποτέλεσμα προκάλεσε ανακούφιση στα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου θα διεξαχθούν επίσης φέτος κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
H καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε, για τη νίκη του κόμματός του, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες.
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι» είπε η Μέρκελ στον Ρούτε, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ "ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ".
ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η "ΕΥΗΜΕΡΙΑ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΦΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΣΑΛΙΑΡΗΔΕΣ ΦΑΣΙΣΤΟΜΑΣΣΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΧΟΥΝΤΑΣ. (ΕΠΙΑΣΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΤΟ ΚΟΛΠΑΚΙ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΚΟΝΤΡΑΣ ΜΕ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ).
ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΦΑΣΙΣΤΟΜΑΣΟΝΟΣΥΜΜΟΡΙΑΣ, Η ΛΕΠΕΝ .
ΖΗΤΩ Ο ΤΡΑΜΠ, ΖΗΤΩ ΤΟ BREXIT, ΖΗΤΩ Η ΛΕΠΕΝ.
ΖΗΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΦΑΣΙΣΤΟΜΑΣΟΝΟΣΥΜΜΟΡΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΖΗΤΩ, ΕΓΩ.