Σάββατο, Μαρτίου 11, 2017

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΙΖΑ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι οι συμφωνίες της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για τον περιορισμό της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη, θα τεθούν σε κίνδυνο, αν η Ένωση δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους. 

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η χώρα του θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ «και είτε θα ακυρωθούν όλα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της παροχής αδειών εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα». 


Η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν πέρυσι σε μια συμφωνία για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία, με αντάλλαγμα την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια στην Άγκυρα και την άρση των απαιτήσεων για την έκδοση βίζας για τους τούρκους πολίτες. 

«Θα πάω στο Ρότερνταμ»

Στην ίδια συνέντευξη στο CNN-Turk ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σήμερα το Ρότερνταμ παρά το γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές του έχουν απαγορεύσει να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Ερντογάν. 

«Πηγαίνω στο Ρότερνταμ σήμερα» δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Θα επιβάλλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία», αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, πρόσθεσε.

Ο τούρκος υπουργός έκανε λόγο για σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις. 

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν θα επιτραπεί στον Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη. 

«Έχει διπλωματική ασυλία (…) οπότε θα του συμπεριφερθούμε με σεβασμό, όμως έχουμε άλλους τρόπους για να εμποδίσουμε πράγματα να συμβούν σε δημόσιο χώρο» προειδοποίησε ο Άχμεντ Αμπουταλέμπ. in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: