Τετάρτη, Μαρτίου 08, 2017

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

«Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης», αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παρουσίασε στοιχεία για τις οφειλές στη ΔΕΗ και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η επιχείρηση σχεδιάζει να προσλάβει εταιρεία με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων.


«Η είσπραξη των ληξιπροθέσμων είναι ένας διαρκής αγώνας, θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων, έχουν φτάσει περίπου στα όριά τους. Έτσι λοιπόν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους, Θα προσλάβουμε εταιρεία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%», είπε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα, στη ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημέρωσε επίσης ότι η επιχείρηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε securitisation, δηλαδή, σε τιτλοποίηση. «Υπάρχουν μεγάλα διεθνή funds, τράπεζες -και η Bank of Amerika και η Deutsche Bank και η HSBC-, όλοι, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα, εάν δούνε ότι έχεις ένα αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους. Άρα, θα αξιοποιήσουμε και αυτό, εντός των ημερών. Γενικά η ΔΕΗ, όπως είπα, σε λίγα χρόνια πρέπει να κάνει αυτά που δεν έγιναν δεκαετίες. Έχουμε χαράξει μια στρατηγική, ότι η ΔΕΗ του μέλλοντος, και μάλιστα του άμεσου μέλλοντος, θα είναι μικρότερη στον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα, αλλά θα είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη εταιρεία», είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ φθάνουν συνολικά τα 2,1 δισ., και έχουν διακανονιστεί 800 εκατομμύρια. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 550 εκατ. από τους τελικούς πελάτες.

«Έχουμε ένα ισχυρό brand name, μια ισχυρή παρουσία και θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή ολοκλήρωση και ιδιαίτερα την περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας, που είναι η περιφερειακή ενεργειακή αγορά της Ε.Ε. που μας αφορά», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Ο στόχος μας είναι να καταστούμε εκ των leader σε αυτήν την αγορά. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό -και εδώ αφορά και την πολιτική ηγεσία και το Κοινοβούλιο- είναι να δοθούν στην ΔΕΗ τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα μπορέσει να δράσει περισσότερο ως επιχείρηση και λιγότερο ως δημόσιος οργανισμός». 

http://www.newsbeast.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
8-3-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΤΕ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΕΊΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΤΕΘΕΙ, ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΙ ΕΜΑΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ.